РС: 116 регистрованих чамаца

БАЊА ЛУКА – Према подацима регистра чамаца у јединицама локалне самоуправе, у 2010. години у Републици Српској регистровано је 116 чамаца, саопштено је Срни из Министарства саобраћаја и веза РС. Из Министарства подсјећају да су јединице локалне самоуправе од 2007. године дужне да успоставе и воде регистар чамаца, организују издавање пловидбених дозвола за чамце чији […]

недеља, март 20, 2011 / 13:41

БАЊА ЛУКА – Према подацима регистра чамаца у јединицама локалне самоуправе, у 2010. години у Републици Српској регистровано је 116 чамаца, саопштено је Срни из Министарства саобраћаја и веза РС.

Из Министарства подсјећају да су јединице локалне самоуправе од 2007. године дужне да успоставе и воде регистар чамаца, организују издавање пловидбених дозвола за чамце чији власници имају пребивалиште, односно сједиште на њиховом подручју, као и да достављају Министарству извјештај о броју регистрованих чамаца.

Правилником о допуни Правилника о упису чамаца у регистар, издавању пловидбене дозволе и означавању чамаца регистарским ознакама прописано је да се пловидбена дозвола издаје на период од једне године и продужава по истеку рока, а у оквиру трајања важења увјерења о способности за пловдибу, тако да су током 2010. години продужене 52 пловидбене дозволе.

Поступајући у складу са Правилником о програму и начину полагања испита за управљаче чамца, Министарство организује испите за управљаче чамца, који се одржавају по потреби, најмање једном у три мјесеца.

У 2010. години одржано је девет испита у разним градовима РС, а увјерење о положеном испиту издато је за 216 кандидата, док је за 30 кандидата извршена замјена увјерења.

Испити се углавном организују у сарадњи са јединицама цивилне заштите, тако да су се у односу на протекли период услови у којим се одвијају испити знатно побољшали, односно одвијају се у адекватним просторијама, а практични дио врши са одговарајућим чамцима.

Број захтјева за регистрацију чамаца, као и захтјева за полагање испита, повећава се у љетном периоду, с обзиром на то да пловидбене дозволе и увјерења за управљаче чамца издати у РС, по принципу реципроцитета, вриједе и за пловидбу унутар земаља у окружењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *