Ромпеј Италији: требају вам реформе а не избори

Италији су потребне реформе, не превремени избори ако жели да охрабри тржишта, оцијенио је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј током посјете тој земљи. „Још има посла, земљи су потребне реформе, не избори”, рекао је Ван Ромпеј у говору у Фиренци одржаном после данашњег усвајања скупа мјера за борбу против кризе у италијанском Сенату. Да […]

субота, новембар 12, 2011 / 09:43

Италији су потребне реформе, не превремени избори ако жели да охрабри тржишта, оцијенио је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј током посјете тој земљи.

„Још има посла, земљи су потребне реформе, не избори”, рекао је Ван Ромпеј у говору у Фиренци одржаном после данашњег усвајања скупа мјера за борбу против кризе у италијанском Сенату.

Да би биле дефинитивно усвојене мјере треба сутра да усвоји и Доњи дом италијанског парламента. Одмах после тога Силвио Берлускони, који од уторка нема већинску подршку у скупштини, обећао је да ће поднијети оставку на мјесто премијера.

Циљ новог пакета мјера је подстицање привреде. Оне укључују продају државне својине, смањење бирократије и подстицање тржишта рада. Ван Ромпеј је оцијенио да је то „важан корак у добром правцу”.

„Сада је најважније да се те мјере примјене, да би се почело са враћањем потребног кредибилиета” на међународним тржиштима, подвукао је европски званичник.

„Примјена мјера је апсолутно пресудна”, додао је Ван Ромпеј.

Ван Ромпеј ће се вечерас прво састати са италијанским предсједником Ђорђом Наполитаном, затим са Силвијом Берлусконијем, а сутра ће га примити папа Бенедикт 16.

Одмах пошто Берлускони поднесе оставку Наполитано ће почети консултације са политичким странкама ради формирања нове владе. Италијански предсједник исто жели да избјегне пријевремене изборе.

Следећи редовни италијански избори треба да буду одржани на прољеће 2013.

Француски предсједник Никола Саркози данас је разговарао са Наполитаном и пренио му „пуну подршку напорима за спровођење амбициозног програма реформи”, саопштила је Јелисејска палата.

У разговору Саркози је изразио „пуну подршку одлучном и ефикасном дјеловању италијанског шефа државе за формирање нове владе са најширом политичком основом”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *