Родбина жртава да помогнe у истрази

Институције које буду ангажоване на истрази убистава девет српских цивила побијених 1995. године у Основној школи „Двор“, у истоименој хрватској општини, лако могу доћи до родбине жртава која би им дала информације корисне за истражне радње. Ово је за данашње  "Независне новине" рекао Милојко Будимир, предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, констатујући […]

субота, април 30, 2011 / 08:15

Институције које буду ангажоване на истрази убистава девет српских цивила побијених 1995. године у Основној школи „Двор“, у истоименој хрватској општини, лако могу доћи до родбине жртава која би им дала информације корисне за истражне радње.

Ово је за данашње  "Независне новине" рекао Милојко Будимир, предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, констатујући да је највећи број рођака убијених хендикепираних стараца тренутно у Србији, а траг им је најлакше пронаћи посредством удружења хрватских прогнаника.

Он истиче да чланови породица цивила изрешетаних у Основној школи "Двор", дан након службеног завршетка операције "Олуја", нису очевици погубљења, али да својим исказима могу помоћи да истрага буде што квалитетнија.

"Свако ко ради на истрази може да пронађе родбину жртава, јер постоје удружења и они се између себе познају. Штавише, ја сам замолио људе из завичајних удружења да се потруде и пронађу их, како би били доступни за евентуално суђење", нагласио је Будимир.

Стравично погубљење деветоро српских инвалида у Двору актуелизовано је након што је Јан Велендорф, припадник "плавих шљемова" УН, признао да је 200 данских војника нијемо гледало масакр над Србима.

Он је јуче изјавио за београдске медије да би, када би могао да врати вријеме уназад, пуцао у униформисане војнике који су убили инвалиде.

Истрага овог масакра је, чини се, све ближа, а замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић очекује да данско тужилаштво реагује на објелодањивање овог злочина и Велендорфа испита као свједока. И Жупанијско тужилаштво у Сиску затражило је од полиције да спроведе криминалистичку истрагу овог масакра.

Према ранијим сазнањима овог листа, Србе у школи у Двору могли су побити или припадници Суњске бојне или "Сисачки громови". Убица је било око 12, на себи нису имали обиљежје, а у школу су провалили уз помоћ експлозивне направе, да би након тога запуцали у хендикепиране старије Србе, који су у Двор превезени из старачког дома у Петрињи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *