Робинсон: Муслиманска војска гранатирала Маркале

Четири генерала УН и још неки службеници признали су да је муслиманска војска гранатирала пијацу Маркале у Сарајеву, осим тога имамо и свједока – француског генерала који тврди да је видио муслиманског снајперисту који је пуцао на своје људе, наглашава Питер Робинсон, правни савјетник у тиму за одбрану Радована Караџића. "Све то нам даје за […]

четвртак, април 14, 2011 / 11:47

Четири генерала УН и још неки службеници признали су да је муслиманска војска гранатирала пијацу Маркале у Сарајеву, осим тога имамо и свједока – француског генерала који тврди да је видио муслиманског снајперисту који је пуцао на своје људе, наглашава Питер Робинсон, правни савјетник у тиму за одбрану Радована Караџића.

"Све то нам даје за право да оправдано сумњамо у истинитост доказа из неких претходних судских поступака пред Хашким трибуналом у којима је утврђено да су Срби за то одговорни", рекао је Робинсон, познати амерички адвокат, у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске – Срни и оцијенио да би због тога пресуда у случају Караџић могла да утиче на ревизију неких ранијих пресуда Хашког трибунала.

Робинсон напомиње да је већ осам недјеља суђење бившем предсједнику Републике Српске обустављено, јер Тужилаштво није на вријеме доставило одбрани потребне материјале који се односе на неке свједоке. Планирано је да суђење буде настављено 23. маја.

Он је објаснио да се овај историјски судски процес одвија у четири фазе. У првој фази расправља се о гранатирању Сарајева и снајперској ватри у том граду. У другој фази биће ријечи о држању талаца. Трећи дио је етничко чишћење у 20 општина, и на крају у четвртој фази расправљаће се о свим сегментима напада на Сребреницу у јулу 1995. године.

Робинсон је нагласио да је Тужилаштво завршило са извођењем свједока у првој фази и недавно су почели са извођењем својих свједока који говоре о етничком чишћењу општина.

"Почели су са свједоцима из сарајевских општина Илиџа и Хацићи, а послије тога наставиће се са неким другим општинама као што је Зворник и тако редом" – објаснио је он.

На питање да ли је задовољан како се Радован Карацић сам брани с обзиром да није правник и да раније није имао никакво искуство у унакрсном испитивању Питер Робинсон је оцијенио да Караџић "одлично обавља тај посао с обзиром да је изузетно интелигентан и да има јако широко знање".

"У почетку је то мало шкрипало с обзиром да није био упознат о техници унакрсног испитивања. Сада му то иде одлично" – објаснио је амерички адвокат.

Говорећи о разним препрекама и проблемима које је одбрана имала у досадашњем дијелу овог судског процеса, Питер Робинсон је истакао да је у почетку Хашки трибунал плаћао тек једног правног савјетника који је помагао доктору Караџићу у припремању одбране док је у исто вријеме тужилаштво имало на располагању више од 50 људи.

"Први и основни проблем је што нам је Тужилаштво доставило два милиона страница материјала које би требало да прочитамо, али једноставно немамо времена за то. Тако је скоро немогуће да се припремимо за сваког свједока тужилаштва ако немамо довољно аргумената за то.

Осим тога и предет је јако обиман јер сваки случај гранатирања је као посебан случај. У сваком од тих случајева је обиље материјала. Ту је истрага полиције, истрага УН, ту су грађани као свједоци. Много је заиста различитих елемената. Осим тога када се говори о етничком чишчењу, свака од тих двадесетак општина може да се посматра као посебан случај. Због тога је заиста веома тешко са овако мало људи и мало средстава припремити довољно материјала који би доктор Радован Карацић могао добро да искористи на суђењу" – навео је Робинсон.

Он сматра да су у Трибуналу и прије почетка суђења против Радована Караџића већ преузели добар дио доказа из неких других случајева који су се водили пред овим трибуналом, па се зато чини да у овом случају нема пресумпције невиности.

На питање да ли је уопште могуће доказати његову невиност с обзиром на чињеницу да су они у старту заузели став да је Караџић крив, Робинсон је одговорио да одбрана "и даље улаже бројне приговоре судском вијећу када се ради о тим доказима преузетим из неких претходних случајева у Хашком трибуналу".

"Они нас стално увјеравају да ништа од тих доказа неће искористити против Радована Караџића уколико он не буде у прилици да их оспори. Ако случајно дође до тога да Радована Караџића осуде на основу неког од тих доказа из претходних случајева који су се водили пред Хашким трибуналом на које ми нисмо указали или нисмо их оспорили ми ћемо свакако у жалбеном поступку да укажемо на то и покушаћемо да их оспоримо.

Ми се трудимо да имамо добру одбрану. Ништа не препуштамо случају и ништа не узимамо здраво за готово. Ако су они неке доказе из претходних случајева који су се водили пред Хашким трибуналом ми ћемо се борити да те доказе оспоримо својим доказима и изјавама свједока" – наводи Робинсон.

Педесетак људи прикупља доказе за Тужилаштво Хашког трибунала против Радована Караџића, а Караџићу је све до скоро Трибунал плаћао тек једног правног савјетника?! Сада је у Караџићевом тиму за одбрану ангажовано пет људи, тако да и тај податак говори да ово суђење није фер и коректно – упозорава Робинсон и додаје:

"Дефинитивно са тако малим бројем људи нећемо моћи да на адекватан начин припремимо одбрану. Немамо финансијских средстава да проширимо тим правних савјетника. Због тога смо дошли и у Бањулуку да молимо студенте Правног факултета да нам помогну".

Он је истакао да до сада нису имали помоћ надлежних државних институција из Републике Српске. Због тога правни тим намјерава да се у најскорије вријеме обрате званичницима Српске и затраже конкретну помоћ.

Робинсон је истакао да би им добро дошла и правна и финансијска помоћ и да ће у најскорије вријеме контактирати и предсједника Републике Српске Милорада Додика.0 КОМЕНТАРА

 1. Рашо је тигар за ове хијене из хага, како год завршило он је већ сад морални побједник и никаква осуда против њега неће имати валидност осим да је осуђен зато што је као Србин, преузео одговорност цијелокупног народа у једном ратном сукобу изазваном обилатим страним мијешањем!

 2. Само истрајте и немојте се предати! Маркале ће се доказати, а онда слиједи ревизија пресуде и генералу Галићу и сл. Биће тако и са „Судом и Тужилаштвом“ БиХ! Само храбро!

 3. Симпатичан чова! Кад га је моја комшиница Добрила видјела, мислила је да је Петар Душанић „дао минивал“. Истина полако долази.

 4. rixadu
  nemam vremena , ali ti obećavam činjenice koje niko nikad nije pobio, naravno od strane nezavisnih vojnih eksperata iz kojih se vidi da sporne granate nisu mogle biti srpske
  Pisaću ti koje i kako pisao izvještaj, ko je i kako mjenjao prvi izvještaj. Bićeš iznenađen!

 5. Za sad su ekperti utvrdili da je smrtonosna granata mogla doci sa 7 srpskih polozaja i jednog bosnjackog polozaja. Nedavno na sam na sudjenju u Hagu ima priliku vidjeti i rep spomenute granate kao i slike repa granate u krateru. Mislim da su dokazi na osnovu kojih je donesena presuda valjani (tako je i sudstvo reklo)

  Naravno, uvjek sam otvoren za diskusiju i rado bih da vidim takve suprotne dokaze.
  Cak sto vise i Radovan Karadzic je optuzen za granatiranje Sarajeva kao i masakar na markalama i nadam se da ce priloziti takve dokaze o kojim pricas u svojoj odbrani kako bi mogli vidjeti sta eksperti na sudu kazu o tome.

 6. Ти Риџо радиш то професионално или овако за своју душу?

  Матори напоран си са тим неким својим лажним подацима које нам овдје тушиш и којима ме малтретираш. Озбиљно ти кажем.

  Де мало се уразуми и схвати да то радите и у Ираку и у Авганистану и свугдје гдје су те ваше „муле“ које не њачу већ се боре за „да се исламска стријела баци што више“.

  Сјашите мало и живите у 21. вијеку.

 7. Ne znam stvarno kakve veze imam ja i ovo sto pisem sam azijom. Mozda u tvojoj glavi samo no nema veze….

  Kazes da je ovo 21. vijek. Pa bravo majstore dobro si to rekao. Danas su dokazi lako dostupni i lako se bilo ko moze uvjeriti koji su lazni dokazi a koji su dokazi istiniti, cinjenice.

  Ako mislis da ce ovo sto ja izlazem postati „laz“ jer ti kazes da je to tako onda se grdno varas. Samo lakrdijas stvara stavove tako sto sam „odabira“ sta je laz a sta nije.

 8. Имао је и Слобо Ремзија Кларка. Кад платиш они причају шта ти желиш.

  Требао је Радован плаћати 92-95, а не сада када је његова гуза у питању. Да је имао памети не би оног педере Лимонова и Жириновског вуцарао по РС и курчио се како ратује лијевом руком.

  Он је изгубио пропагандни рат и сад је давање новца овом Робинсону обична глупост. Никакве користи од тога неће бити.

 9. Ljudi, nemojte se puno trzati na to sto rixadu govori. On je jedna od 2 miliona zrtava manipulacije po sablonu „1000 puta izgovorena laz postaje istina“. Po njemu je apsolutno nemoguce da nesto moze biti ikako drugacije nego sto njegovoj strani odgovara. Mozda i postoji lijek za sidu na primjer, ali za ovo ne postoji.

 10. maxon

  Ja uopste ne iznosim svoje tvdrnje ili misljenje nego stavove civiliziranog svijeta o ratu u BiH. Ti stavovi su definirani cak i obliku rezolucija kao sto je ona o genocidu u Srebrenici kao najveci zlocin poslije Drugog Svijetskog rata.

  Sad ako ti mislis da cijeli svijet laze a da si ti i propaganda koju si slusao u toku rata zapravo istina onda ti ja ne mogu pomoci. Ali izgleda da je upravo u tvom primjeru ona izreka „1000 puta izgovorena laz postaje istina“ pokazala svu tragicnost

  Ja stavove koje iznosim lako podkrijepim video-dokazima a evo jos jednog, obzirom da je tema grantiranje Sarajeva i da kazes da je to jedan laz u koju ja vjerujem

  http://www.youtube.com/watch?v=Xtemwl_tZYg&feature=related

  Ovaj strani reporter se cesto moze vidjeti u sudnicama Haga kao svjedok granatiranja Sarajeva.Izmedju ostalog, na osnovu ovakvih snimaka su i osudjeni genereali Galic i Milosevic na visegodisnje kazne zatvora upravo zbog granatiranja Sarajeva. Ukucaj njihova imanea na google pa ces vidjeti da govorim istinu ako mi opet ne vjerujes

 11. Не умије симо без својих глупости, а да Радован није доводио Жириновског чиме би направио притисак у либералној олигархијски придављеној јелциновој Русији, да дође Руска оклопна бригада и да буде гарант послије измјештања наше артиљерије, да не дође до помјереања линија на нашу штету, јер иза сваког метра линије су стајале наше зграде, наше куће, наша предузећа, наше школе, па је био битан сваки метар те земље, да не дође до масакра цивилног становништва, али ти си симо, турски потомак, па не разумијеш ти нашу српску историју!

 12. rammstein, 15.04.2011. 08:23:07

  “а да Радован није доводио Жириновског чиме би направио притисак у либералној олигархијски придављеној јелциновој Русији“

  Тај кловн је направио притисак на српске ђепове продајом “тајног оружја“ у облику желатина за дјечије бомбоне. Такође је познат по прављењу притиска на млада дупета руских педерчића.

  Теби Рамо-турћине за наук, да је презиме Караџић турског поријекла, а Ороз персијског.

 13. Добро симо персијанац, што се простиреш ко тепих, јеси то ти лично искусио пријатељство са жириновским и лимоновим??
  А Караџић Вук нас је учио турском писму, јел тако симо хомеини??
  Да није требао Радован за рукав водити твог вилијама клинтона да нас он спашава од својих „ноћних соколова“, која си ти будала Бог сами то зна! Имао је Радован и бившег америчког предсједника Картера на потезу, нешто га не подржаше из свијета, а поготово не из „пријатељског“ нато-а!

 14. Изаћи ће истина на видјело кад тад. Једноставно треба само откачити ове кретене који около линкују и труде се да ликују.

 15. „Теби Рамо-турћине за наук, да је презиме Караџић турског поријекла, а Ороз персијског“

  Ovo je vjerovatno meni upuceno posto sam jedini musliman ovdje a primjetio sam da vrijedjate bosanjake muslimane na taj nacin pa cu da ti odgovorim….

  Znam ja dobro da je rijec karadzic poteklo od karadza ili karadzoz sto znaci crn covjek, ciganin, mrki covjek.

  To nije cudna stvar obzirom da su nas turci okupirali 400 godina i normalno je da svoje riejci imputiraju u nas(e) jezik(e). Pa austrougari su bili puno krace pa su ostavili jak uticaj na jezik.

  Ono sto je cudno je to da se danas samo muslimani u BiH smatraju turcinima a drugi ne. Evo bas primjer Karadzic, tipicno tursko prezime, ima Karadzica i muslimana i pravoslavaca (za katolike ne znam).

  E sad ako je Karadzic musliman znaci on bi ovdje mogao biti smatran turcinom, poturicom, ili cim vec ne od srpskih nacionalista a ako je Karadzic pravoslavac on nema sanse da bude okarakterisan kao Turcin. Znaci dvije osobe zajednickog projekla prezimena, turskog projekla a razlicite vjere a samo ce onaj ko je musliman biti smatran turcinom a ne pravoslavac iako je veza sa turskom prezime a ne vjera, vjera nije potekla iz turske
  Jednak uticaj turcizma na obje osobe a samo ce jednu nazivati turcinom

 16. Нее, у заблуди си, овдје је једини турчин симо ороз, то је по поријеклу фамилија и презимена, кајтази, оћузи, орози, бакмази, кавази,..то су аутентичне турске породице које су у отмоманско вријеме насељавали наше крајеве.
  Провјери по енциклопедијама, поријекло презимена.
  симо је наш турчин, Караџићи и Карађорђе су добили од турака називе, Караџићи су изворни Срби из Дробњака на обронцима Дурмитора и то је њихово вјековно станиште.

 17. @ rixadu
  Sto se tice granatiranja Sarajeva:
  http://www.youtube.com/watch?v=nQnbHAMqasM&feature=player_embedded
  Na granatiranje IZ,u kontekstu rata ne znam koji ludak ce ocekivati da se uzvati sa ruzama U.
  Slucajevi Markale,Red za hljeb,Ul. Save Miskina su tadasnji „mirovnjaci“ u Sarajevu okarakterisali kao sumnjive,posto su uglovi pod kojim su padale granate upucivale na muslimanske polozaje ili na to da su mine bile prije postavljene pa aktivirane.Da ne pricam koliko je sumnjivo to da su novinari cekali to granatiranje i bili u pravo vrijeme na pravom mjestu.Takodje znam Srbina iz Sarajeva koji je medju lesevima na snimcima dogadjaja u Markalima prepoznao mrtvo tijelo svoje tetke koja je ubijena u jednom od brojih sarajevskih logora…Takodje,taj incident je manje odgovarao Srbima nego muslimanskim politicarima koji nisu zalili svoje civile da bi dobili medijski rat.Naime,svaki od ovih incidenate se odigrao pred neku od sjednica kada je medjunarodna zajednica razmatrala uvodjenje sankcija bosanskim Srbima.Istu politiku su Alja Izetbegovic i Naser Oric vodili u Srebrenici gdje su nastojali i na kraju nazalost uspjeli,koljuci po Podrinju srpske civile izazvati odmazdu velikih razmjera i izazvati medjunarodnu intervenciju. O tom planu sam slusao od tadasnjeg nacelnika supa u Srebrenici koji je to pokusao sprijeciti,jer je znao kako ce se to odraziti na muslimanski narod.Ali nazalst,krvnik Oric je u to vrijeme u Srebrenici bio neprikosnoveni autoritet i njegov i Izedbegovicev plan je nazalost prosao i isprovocirali su Srbe da pocine onaj uzasni masovni zlocin.
  Takodje preporuujem da potrazite definiciju za rijec „genocid“ da ne bi prekomijernim koriscenjem otrcali tu rijec,kao sto su missice otrcale „mir u svijetu’.
  Kada pronadjete definiciju,pokusajte bez manipulacija,ako mozete u nju ugraditi kontekst desavanja u Srebrenici!

 18. @SumarDekyS
  General Mekenzi je imao priliku iznositi u Hagu svoje stavove pri procesima Milosevicu kao i u nekim procesima za genocid u Srebrenici u svojstvu odbrane i pri unakrsnom ispitivanju od strane tuzioca zahvaljujuci dokazima koji govore drugacije ti njegovi stavovi su ostali samo njegovo misljenje i nije podkrjepio niakkvim dokazima

  Sa druge strane evo zvanicnih stavova i presuda za navedena zlodjela Dragomiru Milosevicu i Stanislavu Galicu, oficirima VRS za grantiranje Sarajeva i masakr na markalama

  http://www.icty.org/sid/8148

  http://www.icty.org/sid/8816

  „Ul. Save Miskina su tadasnji „mirovnjaci“ u Sarajevu okarakterisali kao sumnjive,posto su uglovi pod kojim su padale granate upucivale na muslimanske polozaje ili na to da su mine bile prije postavljene pa aktivirane.“

  evo ti odgovora na glavni argument, glavnu sumnju da su te granate dosle sa polozaja ABiH i kad procitas ovo vidjeces zasto su „izvan svake razumne sumnje“ dokazani ti zlocini

  David Harland, bivši šef civilog sektora UN-a u BiH, priznao je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću pred MKSJ odgovornost za nastanak mita o tome da UNPROFOR nije utvrdio ko je ispalio minobacačke granate koje su dovele do masakra poznatog kao „Markale 2“. Harland je rekao da je taj mit, koji se održava već više od deset godina, nastao zbog „neutralne izjave“ tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a, generala Ruperta Smitha. On je, naime, na dan „Markala 2“ izjavio da „nije jasno ko je ispalio granate, mada je već imao tehnički izveštaj obavještajnog odjeljenja UNPROFOR da je izvan razumne sumnje utvrđeno da su one ispaljene sa položaja VRS u Lukavici.“ Harlandova odgovornost je u tome što je upravo on savjetovao generala Smita da istupi sa „neutralnom izjavom, kako ne bi alarmirao Srbe koji bi, da je odmah upro prstom u njih, znali da predstoje vazdušni udari NATO-a na njihove pozicije.“, što bi ugrozilo bezbjednost snaga UN-a koje su se u tom trenutku nalazile na teritoriji pod kontrolom VRS-a ili na položajima koji bi mogli da budu izloženi odmazdi srpskih snaga.

  http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/kako-je-nastao-mit-o-nepoznatom-izvrsiocu-masakra-markale-2.25.html?cat_id=1&news_id=4248

  „Kada pronadjete definiciju,pokusajte bez manipulacija,ako mozete u nju ugraditi kontekst desavanja u Srebrenici!“

  Ovo nr zelim da komentarisem jer nije moje da definiram i okarakterisem zlocin jer nisam pravni ekspert ali pravni eksperti i jesu rekli sta se desilo u Srebrenici. Ne moram ti i ovdje stavljati linkove…

 19. rammstein, 15.04.2011. 22:24:16

  “Нее, у заблуди си, овдје је једини турчин симо ороз, то је по поријеклу фамилија и презимена“

  Шта сарајевски ба-јалијаш зна о презименима?
  Најгора је ова сарајевска ба-фукара која се испилила из башћаршијских оаза братства-јединства, сломљеног срца због распада комунизма, почела да да учи српству оне које су читав живот оптуживали за национализам и рушење комунистичког сна.

  Типични представник сарајевске ба-фукаре је Рамо-турћин који се по Фронталима разбацао к’о ђубре у прољеће и дијели лекције о српству, православљу, патриотизму, глобализму, пропасти свијета, а ево бленто поче и о презименима.

  Сарајевској ба-фукари за наук следеће:

  За вријеме Турака код Срба није било презимена. Порез се плаћао по шљемену, а не по броју чланова породице. Доласком Аустрије уведена је обавеза да се породице изјасне о презименима. У Источној БиХ и Семберији попис је наишао на добар пријем и аустријски пописивачи (махом Хрвати, Словенци, Чеси и Словаци)су породицама уписивали презимена махом по именима глава породице, занатима и сл. У Крајини и Средњој Босни јавио се бунт против тог пописа и Срби (свих вјера) су бојкотовали тај попис. Тада су ови лојални давали пописивачима презименма оних који се нису хтјели изјаснити. Ту је било пуно и злурадости, па тако махом по Крајини, имамо прилично чудна презимена.

  Тако, Рамо-турћине, неки твој предак који је био лојалан окупатору, даде мом предаку презиме Ороз којим се поносим. Хвала му. То презиме говори да смо увијек први кукурикали, некад завршавали у лонцу, али фукари никад нисмо давали за право.

  Тако и ја теби.

 20. @Simo
  hehehe Simo druze ja nisam iz Sarajeva.
  Navodim Sarajevo jer su u njemu bili prisutni brojni istrazivaci, novinari, vjestaci i sto je zahvaljujuci tome najvise u proteklom nesretnom ratu dokumentovano bas u tom gradu sto je kasnije posluzilo za dokazivanje zlocina.

  Sto se tice prezimena, meni to ne smeta nego samo cinjenica da recimo ti cije je prezime nastalo pod uticajem turaka uzima meni za pravo da me naziva turcinom a moje prezime bi prije moglo biti hrvatsko nego tursko. Ja tebe necu (iako bi trebao) nazivati turcinom ,poturicom. Tvoje demokratsko pravo je izjasniti se kako zelis i ja to moram postovati, u u suprotnom bi bio fasista kad bih te nazivao i smatrao poturicom ili necim drugim. Fasisticki je nametati nemom nesto sto on ne zeli

  Nasi preci jesu bili pod uticajem turaka sto je i logicno, pa oni su bili ovdje okupatori 400 godina ali nisu oni vladali samo nad mojim precima nego nad svim nasim precima koji su zivjeli na tlu tadasnje Bosne. Mi smo bili isti narod prije njihovog dolaska i donosenja islama na ovo podrucje. ne znam zasto bi sad mi bili drugaciji narod. To je isto kao da sad neki tvoj prijetelj predje na islam a ti ga se odreknes kao pripadnika svog naroda. Svi smo mi isti i svi imamo podjednako pravo na ovu zemlju jer smo je nasljedili od svojih predaka. Samo sto se drugacije molimo Bogu

 21. Чуј ба, симо-турчине не причај глупости смијаће ти се твоји остали турци, ороз је турско презиме, какве су ти то глупарије није било презимена код нас Срба? можда у твом ћумезу, код нас се знало и ко су Павловићи, Котроманићи, Томашевићи, касније Јефтановићи, Сердановићи, па и Симо Милутиновић Сарајлија је за тебе и такве попут тебе био узор српства, Његошев учитељ, док си ти пилићарио по турским синијама, али ти си турчин па не знаш, чуо си за спрство од милорада додика, напело се говно у теби, а ти мислиш срце јуначко!
  Мој ђед је носио четничку кокарду код Војводе Вука(Војин Поповић) у великом рату, код Сиве Стијене, кад су твоји кукурикали по касабама, ба!

 22. „можда у твом ћумезу, код нас се знало и ко су Павловићи, Котроманићи, Томашевићи“

  Pa oni i nisu bili srpbi. Rijec je o bosanskim banovima i kraljevima koji su ratovali sa susjednim zemljama (sa velikim uspjehom) i koji su se borili za bosnu sve dok nisu dosli turci i svladali ih kao bosanske vladare a ne srpske.
  Ti ramstajn stvarno brkas pojmove. Oni nemaju nikakve veze sa Srbijom

  Jedino je Stjepan Tomasevic ozenio Jelenu Brankovic kako bi Stjepan kao vladar Bosne dobio pravo na Srbiju. Na zalost bro par godina poslije dolaze turci.

  To su ti fakti.
  Nije bitno sta se zna kod „vas“ i sta su te poducili tvoji nego je bitno sta je od toga istina!

 23. Хахаха,, брате не ложи се, чуј нису Павловићи средњовјековна босанска властела били Срби, не него марсовци, или Котроманићи, Косаче, Томашевићи, а свима повеље почињале „краљем Срба, Босне и приморја…“
  Павловића породица и сада живи тамо гдје им је сједишта било, код Месића и према Палама.. нису се мијењали за разлику од неких, али и ти неки су задржали своја презимена из доба кад су били Срби ко и остали нормални људи, само су имена набацили мало османлијска да им подиђу, мурат, алија, мустафа, мехмед,…

 24. @ rixadu
  Presude Haskog tribunala ne bih uzimao kao relevantne fakte.Taj politicki sud je i osmisljen da ljudima unutar zemalja koje ga finansiraju a koje su bile aktivni ucesnici rata percipira karakter rata tako da opravda angazovanje u tom ratu istih.Pri tome im je trebala crno-bela tehnika da to prikazu,posto nihov narod i nije naucio da posmatra stvari u drugim bojama.Naravno,dezurni krivac je bio onaj koj se proglasavao bratom Istocnog medvjeda koga finansijri tog politickog suda toliko mrze…
  A i sta se moze reci o sudu koji da oslobadjajuce presude Oricu i Taciju,gdje ja mogu da nadjem svjedoke koji ce potvrditi njihove zlocine.Takodje,taj sud nikada nije isao u optuznicama jedne strane u Bosni do politickih instanci i njihove odgovornosti za zrtvovanje mira u SFRJ zbog svojih politickih ciljeva.Npr. povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma je cist primjer zlocina protiv mira.A kada se drustvo uvuce u bezumlje rata i anarhiju,i svakom ludako se da puska,bomba i minobacac,tada je kasn za plakanje…
  Vase misljeje je da su Mcenzi i Morion nekompetentni da izose istinu ja to tvrdim za David Harland-a i druge koji su radili za istu masineriju…
  Sto se tice istorije Bosne,moram samo da ppodsjetim da se u polemisanju o tome mora poznavati i razlikovati pripadnost nekom prostoru,feudu,etnosu…
  Sredjevijekovne Bosanske loze su cinili feudalci koji su uspostavili svoju drzavnost,alikoji unutar srpskg etnosa.Srbi nisu gradili svoj identitet kroz maticnu drzavu(nisu se identifikovali kroz drzavu),vec su razlicite srpske feudalne porodice kroz istoriju formirale vise drzava,ali sve je naseljavao srpski zivalj.Bosanac (za srbe) znaci zitelj prostora koji se zove Bosna,a ne poseban etnos.Tako Srbin moze biti Posavac,Vojvodjan,Sumadinac…,a i dalje je Srbin…

 25. sud u Hagu ne sudi narodima niti presudjuje karakter rata. Sudi se pojedincima odgovrnim za zlocine a danas pojedinci poistovjecuju osudjene pojedince sa narodima kroz potrebu da ih brane diskreditirajuci sud i tako stavljaju nesvjesno osudjene zlocince na branik vlastitog naroda.

  Sto se tice Orica ako ti mozes naci svejedoke ja mislim da tuzioci mogu naci jos bolje svjedoke tuzbe pa opet nisu uspjeli dokazati njegove zlocine.

  Ja licno mislim da Oric jeste zlocinac ali nazalost nije bilo relevantih dokaza koje bi to podrkijepili. Oric je, po mom misljenju oslobodjen zbog nedostatka dokaza a ne zato sto je nevin. Uvjek je teze dokazati zlocin „izvan svake razumne sumnje“ sto jos vise udara temelj onim kojima je presudjeno za zlocin u valjanost tih presuda

  „Vase misljeje je da su Mcenzi i Morion nekompetentni da izose istinu ja to tvrdim za David Harland-a i druge koji su radili za istu masineriju…“

  Nije bitno sta ja ili ti tvrdimo o doticnoj gospodi. To je posao tuzbe i odbrane da na sudjenju utvrdi o njihovim svjedocanstvima.

  Sto se tice sredjnjovjekovne Bosne. Matica pravoslavaca rodjenih u Bosni jeste Bosna a ne Srbija. Osjecaj pripadanja Srbiji javlja se jacanjem nacionalnih pokreta. na zalost, za razliku od Srbije (garasanina) i Hrvatske (Ilirski pokret) takav porket nije razvio u Bosni u tom vrmenu i javlja se tek odlaskom turaka. na taj nacin nemuslimani, koji su rodjeni i zivjeli u Bosni odredjuju se prema susjednim nacionalnim pokretima a usmjeravano vjerom, tako da bosanski katolici (izuzev franjevaca koji se nisu odrekli npravo na Bosnu) okrecu hrvatskom nacionalnom pokretu i bosanski pravoslavnci okrecu srspkom nacionalsnom pokretu.

 26. Није тачно за орића, њему су пронађени и изнешени докази за злочине, и то је квазисуд у хагу признао да јесу чињени стравични злочини, али „нису знали“ како да нађу везу између њега и његове војске која је неспорно чинила та звјерства?? па су га ослободили!x-(
  За доказе, није тешко откопати све гробнице Скелана, Ратковића, Кравице,…нису ти људи умирали од радијације, него убијани на најзвјерскије начине!
  Зато ја овом суду вјерујем исто као полу поту или иди амину!

 27. @ rixadu,
  Opet ponavljam!Srbi svoj etnos nisu izgradili identifikujuci se sa drzavom (Srbijom,Bosnom…),vec na osnovu Srpske kulture,vjere…Svi vjernici koji su spadali pd jurizdikciju Srpske Pravoslavne crkve su bili Srbi i prije dolaska Osmanlija, za vrijeme Osmanlija i poslije njih…
  Sto se suda u Hagu tice,njegova ucinkovitost govori o njemu.Da je taj sud kompetentan i da radi u sluzbi pravde,ne bi poslije oslobadjanja Orica i clanova UCK vodio se principom „pojeo vuk magarca“ vec bi se tuzilastvo angazovalo da istazi i pronadje stvarne izvrsioce zlocina.Naravno,pratio sam koliko sam mogao sudjenje Oricu i a osnovu optuznice i nije mogao dobiti vise.Optuzba se odnosila na zatvaranje,premlacivanje i neljudsko ponasanje prema civilima.Dok o masakru u Podrinju ni rijeci u optuznici.Sustina je u tome sto su i tuzilastvo i sud placeni iz istog fonda.Sud donosi presudu u procesu gdje tuzilastvo formira optuznicu.Koja karika je tu losa,mene ne zanima.Primjecujem los ucinak.

 28. @SumarDekyS
  Nije mi namjera diskutirajuci o istoriji mijenjati sadasnjost koja se ogleda kroz postojanje 3 konstitutivna naroda na podrucju BiH….. Poenta je samo da Bosna nije bila Srpska nego nezavisna u domenu tog pojma koji se mogao ostvariti u srednjem vijeku sve do dolaska Turaka i kao takva postoji danas. Pripadnost bilo koga je pravo svake osobe ali njegova pripadnost ne znaci da i taj teriotrij pripada nekoj drugoj drzavi od one u cijem se sastavu sada nalazi.

  Sto se tice Haga i tvoje sumunje u njegov rad ne vidim razloga zasto bi sud sam sebe diskreditirao na tako ocit nacin na koji ti tvrdis, cisto da bi se stavio na stranu jednih protiv drugih
  Uloga medjuanrodne zajendice u BiH je posebna prica i njena uloga nije tema suda u Hagu.

  Cinjenica jeste da nijedna od zaracenih strana nije zadovoljna presudama u Hagu.
  Ja bih prije rekao da je to zato sto smo svi tokom rata bili izlozeni strasnoj propagandi a ne da je razlog tome stavljanje suda na neciju stranu.

 29. @ rixadu
  Samo mala ispravka…
  Bosna u srednjem vijeku nije bila Srbijanska (nije pripadala Srbiji i njenim vladarima),ali je svakako bila Srpska posto je u njoj zivio pored drugih i Srpski narod (etnos) koji je tada bio najbrojniji i kojim je vladala takodje dinastija koja se pozivala na Nemanjicko porijeklo Kulina Bana.Bosna je i danas Srpska,kao sto je i Bosnjacka i Hrvatska,zato sto u sve to autohtoni narodi u Bosni (neki su izgradili svoj identitet prije,neki kasnije,ali svima predci poticu sa ovih prostora bez obzira koju su vjeru ispovijedali).Bosna je pred Raske,Zete,Duklje,Travunije,Zahumlja i dr. bila samo jedna od Srpskih feudalnih zemalja u kojo je vladala jedna srpska plemicka porodica.Sve te zemlje su obuhvatale jedan manji ili veci dio srpskog etnickog prostora u odedjenom istorijskom trenutku.Za to vrijeme Srpski narod je postojao u ili izvan tih feuda i taj narod je objedinjavala kultura,vjera,jezik…Narod moze da se formira i da opstane bez drzave.Narodi formiraju drzave a ne drzave narode (osim par primjera gdje je drzava asimilacijom ili imprijalizmom formirala nacije koje se identifikuju sa tom drzavom).
  Sto se Haga tice,nisam rekao da je on zauzeo jednu od strana u BiH,vec da radi u skladu sa tim da opravda angazovanje odredjenih centara moci koji su u ratu itekako bli angazovani.Ti mocnici takodje nisu imali svoje miljenike,vec interese i nisu zalili zrtve onih koje su tapsali po ramenu,vec naprotiv inicirali ih da bi mogli opravdati svoje angazovanje u ratu.A to mogu opravdati ako opravdaju mit o karakteru rata.da dodam na vas prijasnji komentar-pojedincu se sudi dok se sudi do nizih instanci (vojska,policija).Kad se sudi za politicke ideje iza kojih stoje cijeli narodi (kao sto su :svi Srbi u jednoj drzavi,nezavisna Bosna,Hrvatska,…,Velika Srbija,unitarna nezavisna Bosna,etnicki cista Hrvatska…,onda se sudi politickim konceptima i narodima,posto su oni stajali iza politicara koji su sprovodili te ideje .

 30. rammstein, 16.04.2011. 11:09:04

  “Мој ђед је носио четничку кокарду код Војводе Вука“

  Колико си ба, ти имао ђедова.Је ли тај код војводе Вука онај што је био ћесаров гардиста, ба.

  Нисам знао да си плаве крви, ба.

 31. симо, буздовану турски, јбт онај мула што те довео на нашу свету земљу, је ли код вас турака обичај да имате два ђеда, једног по оцу, другог по мајци…турче, теби не могу више ћирилицом цртати основне ствари, а твој матерњи турски не табирим баш добро..него да ти уђе у наук, тај мој ђед по оцу је био на редовном служењу војске код ћесара на Бечком двору, то је неколико година прије рата, а касније је мобилисан у рат, одмах затим прешао на страну цара Николаја, па ратовао за њега, док се 1917 није пребацио за Солун и ратовао за краља Петра ослободиоца, док се мајчин отац као добровољац директно прикључио четницима војводе Вука чим су они први пут прешли Дрину и дошли близу Сарајева. Из рата су се обојица вратили живи, али један без ноге… да ли је твој мали ум, у стању да повеже коначно тих неколико ствари? Заиста је Хитлер био у праву кад је говорио о разлици у раасама, ето ти си најочитији примјер, не можеш од турчета направити Теслу никако, да га јебеш…

 32. И само још да појасним да су четници војводе Вука први пут прешли Дрину 1914 и тада им се овај мој ђед прикључио, пошто ће оставити недоумицу код турчета чија је нација тада ратовала на противничкој страни, па зато ти орозуу ове српске војне ствари нису најјасније!

 33. sad po tebi ispade i ovaj Oroz turcin:)

  Vidim spominjes i turski jezik da se koristi ovdje.

  E moj ramstajnu to dovoljno govori o tvom stupnju obrazovanja, a neukim ljudima ne vrijedi objasnjavati….. mada impononuje kako ti sebi tako neukim uzimas za pravo obasnjavati orozu neke stvari:)

 34. не знам побогу ко је теби дрмао кавез, ороз је типично турско презиме, као и кајтаз, билал, оћуз, каваз,..узми лијепо енциклопедију и просвјетли се, ако те нешто више интересује, дај своје презиме на увид, па ћу и теби рећи поријекло презимена и родослов!

  а за турски језик, сам рекао њему, јер очито човјек није у стању на ћирилици и српском да разумије да сваки нормалан човјек има двојицу дједова, родитељских родитеља!

 35. Администраторе,

  заиста није у реду да толеришеш нацисте на Фронталу.рс.

  Ја га само упитао је ли му дјед код Војводе Вука био тај што је служио ћесара, а он опали нацистички по Турцима само из разлога што не може поднијети да је Караџић презиме турског проијекла.

  “rammstein, 19.04.2011. 11:06:50 [

  Заиста је Хитлер био у праву кад је говорио о разлици у раасама,“

 36. rixadu
  i ostali zainteresovani za sarajevske terorističke akte
  UKRATKO
  Ruska obavještajna služba je dva mjeseca prije terorističkih akata u Sarajevu znala da muslimanska strana priprema masakr. O ovom je upoznala američke,njemačke i hrvatske lidere plašeći se nekontrolisane akcije. Američka vlada je upozorila tadašnju rusku vlast da je i u njenom interesu da se provokacija desi.
  O ovom su srbi obavjestili bivšeg američkog predsjednika Kartera.
  Pukovnik Andrej Demurenko, ruski artiljerijski oficir, šef osoblja za sarajevski sektor UN, saopštio je da Tehnička analiza pokazuje da minobacačka bomba od 120 mm koja je ubila 37 i ranila 85 lica nije mogla doći sa srpskih položaja.
  Kanadski vojni ekspert je ukazao na anomalije sa upaljačem . Ovaj kanadski vojni ekspert je dokazao da ni upaljač ni granata nisu došli iz minobacačke cijevi uopšte.
  Britanski i franacuski vojni eksperti su bili na mjestu eksplozije 40 minuta poslije i utvrdili u forenzičkom zapisu da su vojnici armije bosanskih muslimana odgovornui za eksploziju.
  Ove izvještaje je odbacio američki službenik iz UN stacioniran u Sarajevu i preko svojih diplomatskih kanala zamjenio službeni izvještaj koji je zamjenjen onim sačinjenim u Vašingtonu.
  Dogovor za markale 1 i 2 su postigli Izetbegović i Šaćirbej sa klintonovom administracijom.
  Ovo samo ukratko za sarajevske i ostale muslimane koji su neobavješteni.
  Diplomatska misija na pripremi ovih terorističkih akata je posebna priča a FRONTAL ne zaslužuje zauzimanje prostora dugim pisanijama.
  Pozdrav braćo Srbi
  Dole SNSD- sloboda narodu.

 37. @paja patak

  tipicno blebetanje koje je vec tri puta palo na sudu. Upaljac i rep granate se nalaze u Hagu i svaki put je u sudnici kad je tema masakr na markalama i svaki put se vodi ista prica i ispitivanje o markalama i uvijek tuzioc ima jace dokaze pobijajuci navode da su granate dosle sa Bosnjackih polozaja……. Evo i Karadzicu prilke pa nek zove spomenute “ svjedoke“.

  Na kraju krajeva ovdje kao da je rijec o dva dogadjaja u Sarajevu a ne o konstantnom granatiranju grada u periodu od 1992-1995 godine. U Sarajevu su se desilo puno vise ovakvih dogadjaja samo sto ih zasjenjuju markale a zaista prava je sreca sto se jos imasivnijih ubistava civila nije desilo. Ubijeno je oko 11.000 ljudi, od toga 1.600 djece…. Grad sa najvise civilnih zrtava poslije Drugog svjetskog rata u Evropi!

 38. rixadu
  Vrijeme i promjena interesa moćnika će izbaciti istinu na svijetlo dana, a ti si dovoljno poglup da to shvatiš, a ti poginuli koje spominješ su kolateralna šteta

 39. @paja patak

  To ti je argument, fakat, cinjenica? – Svi se urotili protiv Srba, svi vole muslimane?
  jes vala sve je to zavjera ustaskodzihadska!
  Ma daj molim te……

  Cinjenica da u nedostatku argumenata mene nazivas poglupim dovoljno govori o tebi i tvojoj nemoci!

  Sarajevo jeste grad sa najvise civilnih zrtava kao sto je i Srebrenica najveci zlocin poslije Drugog svjetskog rata.

  Drugaciju istinu ti mogu servirati samo oni koji govore da su Srpsku djecu bacali lavovima u pionirskoj dolini i oni koji odradjuju ovakve intervjuje

  http://www.youtube.com/watch?v=7pQvaHkFN5M

  Nadam se da nece nikad doci njihovo vrijeme!

 40. rixadu
  Klintonova administracija je tražila od Izetbegovića legitiman izgovor koji bi lansirao masivni vazdušni napad a istovremeno šokirao svjetsku javnmost. Istina o ovim događajima zbog SAD umješanosti sporo dolazi ali će doći, kad-tad. Ako su Srbi ispalili granate što je izazvalo američku reakciju kakvog onda ima značaja bombardovanje srba u podrinju, banjalučkoj regiji, krajini sa markalama? Te markale su samo DOGOVOREN povod za širu akciju protiv Srba.
  Ja smatram da nisu svi protiv Srba, niti razmišljam o vašoj zavjeri. Zavjera je nešto tajno a vi otvoreno radite protiv neislamskog svijeta, želite nametnuti svoju ideologiju, no kako vam je propalo otomansko carstvo tako će vam propasti i ovi pokušaji da zavladate Evropom itd.
  Što se tiče moje moći ili nemoći ja sam svoju moć nad tvojima pokazao u ratu kada smo bili jedan na jedan. Žrtve u Sarajevu jesu velike ako brojiš i Srbe koje ste pobili po kazanima i ostalim stratištima.
  A sad, srbine idi gledaj utakmicu i smiri hormone.

 41. skupina gluposti i budalastina sto pises. Imali su NATO povoda da bombarduju Srbe od samog pocetka rata. Kao sto rekoh nisu se samo markale desile u Sarajevu. Rekacija NATO je bila i suvise nego zakasnjela. Svakodenvno su padale granate po Sarajevu, svaka od njih je mogla izazvati markale (mada i jesu jer je zbir poginulih civila u 11000 u toku 1992-1995) tako da uopste nije nista manje bitna ta ubitacna granata od ostalih sto su padale. Padale su jedno vrijeme kao kisa, Nekad i 400 granata dnevno po gradu( po svjedocenju UN posmatraca, a ne domacih emitera).

  Kazes moja zavjera. Ja zemljace ne vjerujem u zavjere. Samo u dokaze i u ono sto mozes dokazati!

  „Što se tiče moje moći ili nemoći ja sam svoju moć nad tvojima pokazao u ratu kada smo bili jedan na jedan.“

  Mozda jedan na jedan sa nenauruzanim Srebrenicanima.

  Ne bih se reklo da ste dobro prosli jedan na jedan u Krajini!
  4 godine ste pokusavali svim i svacim (cak i avionima) a onda vas je 5 koprus samljeo do Banja Luke u roku od 2 mjeseca). Sta bi bilo da je 5 korpus imao 3 godine. Mozda bi i do Beograda dosao:)

  …..Ne zelim pricati o ratu, drago mi je sto se zavrsilo mada mozda nepravedno jer ste tad bili pred krahom ali nema veze. Samo sam htio arumentovati tvoj stav o boljem u ratu Uvijek sam za mir!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *