Ризични велики буџетски дефицити развијених земаља

На пролећном засиједању Међународног монетарног Фонда и Свјетске банке у Вашингтону на удару критике су се нашле развијене индустријске земље због њихових великих буџетских дефицита, јавила је немачка медијска кућа Дојче веле. Буџетски дефицити многих индустријских земаља, а прије свих Сједињених Америчких Држава, представљају озбиљну опасност за стабилност и развој свјетске економије, оцијенили су представници […]

недеља, април 17, 2011 / 16:35

На пролећном засиједању Међународног монетарног Фонда и Свјетске банке у Вашингтону на удару критике су се нашле развијене индустријске земље због њихових великих буџетских дефицита, јавила је немачка медијска кућа Дојче веле.

Буџетски дефицити многих индустријских земаља, а прије свих Сједињених Америчких Држава, представљају озбиљну опасност за стабилност и развој свјетске економије, оцијенили су представници Бразила и Русије на засиједању двају главних међународних финансијских институција које је почело у суботу.

Представници двије земље које са Индијом и Народном Републиком Кином чине тзв. групу БРИК највећих привреда у брзом успону, забринути су да би њихов економски раст могла да успори нова свјетска рецесија.

БРИК су заједно са САД и низом других развијених земаља и великих привреда у брзом успону, такође и чланице Групе 20 (Г-20).

Амерички секретар за финанције Тимоти Гајтнер сматра, међутим, да ти страхови нису оправдани, али је истовремено најавио да ће администрација предсједника Барака Обаме недавно најављеним програмом штедње знатно смањити огроман државни дуг највеће привредне силе на свијету који сада износи 11 посто укупног друштвеног производа. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *