Ријалити шоу у коме побједник иде на Марс

Пројекат „Марс 1“ званично је отворио конкурс за избор астронаута који ће остатак живота провести на „црвеној планети“ – на Марс ће прва четири колониста слетјети тачно након десет година, 22. априла 2023. Трошкови првог лета процијењени су на шест милијарди долара, већи дио суме организатори очекују да добију продајући права на емитовање ријалити-шоуа, који […]

уторак, април 23, 2013 / 11:41

Пројекат „Марс 1“ званично је отворио конкурс за избор астронаута који ће остатак живота провести на „црвеној планети“ – на Марс ће прва четири колониста слетјети тачно након десет година, 22. априла 2023.

Трошкови првог лета процијењени су на шест милијарди долара, већи дио суме организатори очекују да добију продајући права на емитовање ријалити-шоуа, који и почиње још у фази одабира учесника.

Коначна одлука о томе ко ће бити први човјек који ће ходати по Марсу остављена је – публици!

Холандска компанија "Марс 1" тражи добровољце за колонизацију Марса. Према замисли предузетника, насељавање "црвене планете" одвијаће се у форми ријалитија.

Снимање је заказано за 2023. годину, а у складу са условима уговора учесници – астронаути неће моћи са се врате на Земљу.

Разматрање апликација почеће ускоро, а конкурс је отворен до јула ове године. Потенцијални астронаути морају да пошаљу 30 секунди дуг видео-снимак, у коме ће прецизно и кратко да образложе зашто желе да заувијек наспусте Земљу.

До сада је на пут за Марс и останак аплицирало око десет хиљада кандидата.

Експедиција представља балистичко облијетање Марса са стартом 5. јануара 2018. године, што је условљено повољним међусобним положајем Марса и Земље. Путници – астронаути требало би да буду супружници.

Ипак, још је много непознаница у вези са мисијом. Као прво, још нема нема космичког брода. Лет треба да буде реализован модификованим бродом "Драгон", али он је направљен само у теретној варијанти, и на усавршавање ће отићи године.

Други проблем је тај што одабрани неће бити професионалци, већ ће морати да уче за астронауте.

Даље, многи експерти нису сигурни у поузданост предложене заштите посаде од радијације – слоја воде и људског отпада од 40 центиметара. Коначно, није провјерена ни орбита – према датој балистичкој путањи нису летјели чак ни беспилотни уређаји!?

Када посада слети на Марс, израдиће базу у коју би након тога требало да слијећу и други колонисти са Земље и да је проширују. Долазак и живот астронаура на Марс биће преношен на Земљи и публика ће моћи да шаље поруке и коминицира са колонистима, као у правом ријалити шоуу.
Очекује се да, уколико замисао и мисија успију, зарада организатора буде енормна, а Земља добије прве "Марсовце".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *