Ревизија сумња у наставак пословања Жељезница Српске

Независна ревизија дала је мишљење са резервом и изнијела низ замјерки на финансијске извјештаје Жељезница Републике Српске за 2012. годину. „Друштво континуирано послује са губитком из оперативних активности и сусреће се са проблемом ликвидности, што може узроковати неизвјесност наставка пословања“, закључила је ревизија. Жељезнице су прошлу године завршиле са губитком од 21,3 милиона КМ што […]

уторак, мај 14, 2013 / 13:08

Независна ревизија дала је мишљење са резервом и изнијела низ замјерки на финансијске извјештаје Жељезница Републике Српске за 2012. годину.

„Друштво континуирано послује са губитком из оперативних активности и сусреће се са проблемом ликвидности, што може узроковати неизвјесност наставка пословања“, закључила је ревизија.

Жељезнице су прошлу године завршиле са губитком од 21,3 милиона КМ што је за 2,8 милиона КМ већи минус у односу на 2011. годину.

Акумулирани губитак Жељезница РС такође је знатно увећан и износи чак 206 милиона КМ.

Укупне дугорочне обавезе Жељезница су 228 милиона КМ (174 мил. 2011.)

Ревизорска кућа ПКФ РЕ Опинион није могла утврдити низ других чињеница током ревизије и дала је неколико значајних примједби на пословање Жељезница РС.

Друштво није извршило анализу умањења вриједности залиха материјала и резервних дијелова у књиговодственом износу од 9,4 милиона КМ.

„Нисмо били у могућности утврдити цјелокупне ефекте вредновања залиха на финансијске извјештаје на крају 2012. године“, оцијенили су ревизори.

Образлажући мишљење са резервом, ревизори истичу да су за ревизоре именовани тек послије 31.децембра 2012. године, због чега нису били у могућности присуствовати попису залиха на крају обрачунског периода.

Жељезнице РС „нису конзистентно вршиле анализу односно тест на умањење вриједности инвестиција у току, у укупном износу од 4,45 милиона КМ“. Друштво није конзистентно вршило процјену фер вриједности грађевинских објеката и опреме, у складу са рачуноводственим методама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *