Рендгенска анализа открила Рембрантову слику

Слика „Старац с брадом” за коју се сматрало да потиче од једног Рембрантовог ученика, заправо је дјело славног холандског умјетника. Ернст ван де Ветеринг из Рембрант рисрч пројекта рекао је данас да је анализа рендгенским зрацима слике „Старац с брадом” открила контуре аутопортрета Рембранта као младог човјека. Он је рекао и да анализа стила и […]

субота, децембар 3, 2011 / 09:42

Слика „Старац с брадом” за коју се сматрало да потиче од једног Рембрантовог ученика, заправо је дјело славног холандског умјетника.

Ернст ван де Ветеринг из Рембрант рисрч пројекта рекао је данас да је анализа рендгенским зрацима слике „Старац с брадом” открила контуре аутопортрета Рембранта као младог човјека.

Он је рекао и да анализа стила и посредни докази подржавају закључак да слика замишљеног и сјетног човјека с неочешљаном сиједом косом јесте дјело мајстора из 17. века.

Тај стручњак наводи да је слика димензија 15 с 20 центиметара урађена 1630. када је Рембрант ван Рејн имао 24 године. Тада је његова репутација као портретисте била у успону и спремао се да се пресели из Лајдена у Амстердам који је био у златном добу као поморска сила.

Ван де Ветеринг је рекао да стил и квалитет слике дају снажан аргумент за њену аутентичност, али да је и постојање портрета испод слике такође значајно.

„Свјетло је типично Рембрантово по томе што је потпуно убјеђујуће: опажате га као да гледате стварност а не слику”, објаснио је он.

Слика „Старац с брадом” припада неидентификованом приватном колекционару а биће приказана од маја до јула следеће године у Рембрантовом музеју у Амстердаму. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *