Реконструкција након 128 година: Овако је звучао глас изумитеља телефона

Девет година пошто је успоставио први телефонски позив, Александер Грахам Бел извео је нови експеримент: на навоштеном картонском диску 15. априла 1885. снимио је себе како каже: „Чујте мој глас – Александер Грахам Бел“. Диск је у збирци првих звучних записа музеја Смитхсониана 128 година чекао дигитално доба, а тада су рачунарска техника, један рукопис […]

четвртак, мај 2, 2013 / 00:39

Девет година пошто је успоставио први телефонски позив, Александер Грахам Бел извео је нови експеримент: на навоштеном картонском диску 15. априла 1885. снимио је себе како каже: „Чујте мој глас – Александер Грахам Бел“.

Диск је у збирци првих звучних записа музеја Смитхсониана 128 година чекао дигитално доба, а тада су рачунарска техника, један рукопис и мало копања по архивама потврдили како је ријеч о једином познатом запису Беловог гласа.

Рестаурацију, коју су извели научници са Смитсонијан института је укључивала оптичко скенирање диска у слику високе резолуције, а затим њену конверзију у дигитални аудиоформат.

Овај необичан подвиг су извели физичар Карл Хабер као и кустос националног музеја америчке историје Карлин Стивенс.

Бел је експерименте са звуком проводио у Вашинготну између 1880. и 1886. године, радили су у Бел Волта лабораторији у сарадњи са својим рођаком Чичестером Белом и техничаром Чарлсом Сумнером Тајнтером. Након што је Томас Едисон, 1877. године успио забиљежити звук на фолији, Бел је морао унаприједити процес. Нека његова истраживања светла и звука предвидјела су комуникацију помоћу оптичких влакана.

У лабораторију су Бел и његови сарадници тестирали различите материјале како би креирали први аудиоапарат. Тачне методе које су користили за пуштање снимака остале су на жалост изгубљене у историји. Снимљени дискови били нијеми музејски експонати и наравно није се знало ни шта је забиљежено на њима, све до сада када је "откривено" шта је Александер Бел "угравирао" на њима.

На снимку се углавном чује Бел како снажним шкотским нагласком изговара низ бројева, затим доларске износе, нпр. "три и по долара", "седам долара и 29 центи", те на крају "3.785,56 долара".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *