Рекодран суфцит у априлском буџету САД

Огроман дефицит у годишњем буџету САД смањен је у априлу, будући да се у америчке државне кофере слио највећи мјесечни суфицит у последњих пет година, показују званични подаци у Вашингтону. Федерални буџет је прошлог мјесеца евидентирао суфицит од 112,9 милијарди долара, због прилива новца уочи истека рока за плаћање пореза за 2012, наводи америчко Минситарство […]

субота, мај 11, 2013 / 20:02

Огроман дефицит у годишњем буџету САД смањен је у априлу, будући да се у америчке државне кофере слио највећи мјесечни суфицит у последњих пет година, показују званични подаци у Вашингтону.

Федерални буџет је прошлог мјесеца евидентирао суфицит од 112,9 милијарди долара, због прилива новца уочи истека рока за плаћање пореза за 2012, наводи америчко Минситарство финансија, а преноси агенција АП.

Априлски суфицит готово је двоструко већи од оног из истог мјесеца лане, када је износио 59,1 милијарду долара.

У првих седам мјесеци текуће фискалне године, буџетски дефицит износио је 487,6 милијарди долара, 32 одсто мање у односу на седам мјесеци закључно са априлом 2012.

Буџетски приходи су у априлу порасли за 28 одсто на годишњем нивоу на 406,7 милијарди долара, док су расходи смањени за 13 одсто на 293,8 милијарди, захваљујући строгој буџетској штедњи, која има за циљ уштеду од 85 милијарди долара до краја септембра.

„Смањење јавног дефицита даје министарству више простора за финансирање владиних програма, у случају да Конгрес не успије да подигне ниво државног задуживања, када тренутно ограничење лимита задуживања истекне 19. маја”, оцијенио је стручњак фирме БМО капитал маркетс Сал Готијери.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *