Регији пријети несташица струје?

Због суше, низак водостај ријека угрожава рад хидроелектрана у Европи. На Балкану су већ несташице струје, а неке земље најављују и редукције. У Србији је за сада стабилно, иако ЕПС 15 одсто потрошње покрива увозом. Сушни период траје већ седам мјесеци. Низак водостај река угрожава рад хидроелектрана у читавој Европи. На Балкану су већ несташице […]

недеља, новембар 27, 2011 / 23:15

Због суше, низак водостај ријека угрожава рад хидроелектрана у Европи. На Балкану су већ несташице струје, а неке земље најављују и редукције. У Србији је за сада стабилно, иако ЕПС 15 одсто потрошње покрива увозом.

Сушни период траје већ седам мјесеци. Низак водостај река угрожава рад хидроелектрана у читавој Европи. На Балкану су већ несташице струје, а неке земље најављују и редукције. У Србији је за сада стабилно, иако ЕПС 15 одсто потрошње покрива увозом. У понедјељак је и хитан састанак Владине радне групе за сигурно снабдјевање енергетима.

Из хидроелектрана Србија покрива трећину потрошње струје. Дотока воде да скоро и нема па је производња мања и 70 одсто. Ниво Дунава је на историјском минимуму, а Дрина се на неким мјестима кажу може и прегазити. ЕПС саопштава да је због велике потрошње увоз неминован.

Зоран Манасијевић из ЕПС-а каже да је хидрологија свуда лоша и да је Дунав са својим притокама доминатан извор хидроенергије у региону. Према његовим ријечима, енергија се може набавити али нема је у изобиљу.

Српски преносни систем је стабилан, али у Електромрежи кажу да су цетрални далеководи региона оптерећени јер је потражња за струјом огромна. Вишкова има још једино Бугарска.

Румунија, иначе велики извозник, још у октобру је прогласила ванредну ситацију и редуковала комерцијалне испоруке. Струју увозе и Мађарска, Хрватска, Словенија. На југу Балкана је већ драматично.

Владимир Миленков из Електромреже Србије каже да Албанија и Македонија имају производњу електричне енергије углавном из хидроелектрана, али због велике суше, енегија недостаје у тим дијеловима.

Црна Гора је у најтежој ситуацији. Најављивано је да ће од понедјељка кренути редукције, али је црногорска електропривреда за сада само позвала на општу штедњу струје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *