Реформа правосуђа: Делегација РС напустила разговоре

Делегација Републике Српске повукла се из структуралног дијалога због неприхватљивих услова предвиђених за наставак разговора. "Ми нисмо напустили овај процес, али смо се повукли јер нам није омогућено да у пуном капацитету изнесемо ставове Српске о реформи правосуђа у БиХ", изјавио је Срни министар правде Џерард Селман који је вођа делегације Српске. Селман је најавио […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 09:48

Делегација Републике Српске повукла се из структуралног дијалога због неприхватљивих услова предвиђених за наставак разговора.

"Ми нисмо напустили овај процес, али смо се повукли јер нам није омогућено да у пуном капацитету изнесемо ставове Српске о реформи правосуђа у БиХ", изјавио је Срни министар правде Џерард Селман који је вођа делегације Српске.

Селман је најавио да ће о свему обавијестити шефа дипломатије ЕУ Кетрин Ештон, европског комесара за проширење Штефана Филеа, каои Народну скупштину РС.

"Данас и сутра не долази у обзир да се дегација Српске врати на овај састанак, јер желимо да Република Српска у структуралном дијалогу о правосуђу у БиХ учествује у пуном капацитету. Само то гарантује успјех овог прпоцеса", нагласио је Селман.

Он је прецизирао да је делагација Српске оштро реаговала на чињеницу да јој, из непознатих разлога, није дозвољено да на данашњем састанку у Сарајеву учествује у пуном саставу, а понуђен је и неприхватљив дневни ред на шта је из Бањалуке још јуче упозорено.

"Ми из Републике Српске не желимо да се бавимо периферним стварима, питањима из Стратегије правде у БиХ, што је у надлежности конференције министара", појаснио је Селман.

Он каже да представници Српске сматрају да у овим важним разговорима треба да учествују и правни експерти, што је онемогућено.

Селман је поновио да Српска има велика очекивања од структуралног дијалога јер је ријеч о питањима која тиште рад правосуђа у БиХ, издвајајући проблеме у функционисању Суда и Тужилаштва БиХ, о статусу, надлежностима и улози Високог судског и тужилачког савјета, као и о апелационој надлежности Уставног суда БиХ.

Кресо: Упутили смо поименични позив

Предсједница Суда БиХ Медџида Кресо изјавила је да се нада да ће делегација Републике Српске, која је одлучила да се повуче из структуралног дијалога, промијенити свој став и да ће се вратити у овај за БиХ веома значајан процес.

Она је потврдила новинарима у Сарајеву да је састанак о структуралном дијалогу о правосуђу у БиХ привремено прекинут, јер је делегација Републике Српске одлучила да се повуче, незадовољна чињеницом што јој није дозвољено да учествује у пуном саставу.

“Пуни састав значи да је било најављено учешће професора факултета, пет доктора наука, судија Уставног суда, дакле укупно 17 чланова делегације РС“, прецизирала је Кресо.

Она сматра да су представници РС “пренебрегли чињеницу да су позиви за састанак упућени на конкретна имена“.

Meкгафи изненађен

Делегација ЕУ у БиХ изненађена је одлуком представника Републике Српске да напусте састанак структуралног дијалога о правосуђу у БиХ у Сарајеву, рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

“Ако је проблем техничке природе, као што је поменуто на почетку састанка, онда је усвајање дневног реда била прилика да се ријеше та спорна питања, што је дио редовног поступка оваквих састанака“, рекао је Мекгафи новинарима у Сарајеву.

Он је навео да делегација Српске није дала прилику ни директору Дирекције у Генералној дирекцији Европске комисије за проширење Пјеру Мирелу, нити директорици Дирекције европских интеграција БиХ Невенки Савић да дају одговор на примједбе Бањалуке.

“Према схватању Европске комисије, сва питања која су покренута из Републике Српске била су покривена понуђеним дневним редом састанка“, тврди Мекгафи.

Према његовим ријечима, БиХ треба да одлучи о томе ко ће учествовати у структуралном дијалогу о правосуђу у БиХ. “Након свега, структурални дијалог се наставља, јер ЕУ сматра да је БиХ јако потребно независно и ефикасно правосуђе“, нагласио је Мекгафи.

Он сматра да БиХ у овом процесу “мора говорити једним гласом“.

На питање новинара Срне зашто је игнорисан став делегације Српске да дијалог треба водити о виталним питањима уставно-правног карактера функционисања кључних правосудних институција у БиХ, а не чак дан и по о периферним питањима из стратегије правосуђа у БиХ, како је покушано, портпарол Европске делегације у БиХ је поновио да су сва питања о којима постоји несагласност на релацији РС – Федерација БиХ “била обухваћено директно или индиректно дневним редом састанка“.

“Али, да би се расправљало о тим питањима, човјек мора остати на састанку да разговара“, закључио је Мекгафи.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Šta to bi sa obećanjem lijepe Ketrin usred Banjaluke? A, toliko smo se isplaćali Libermanu da nam je dovede, da oprosti predsjednikove delirijume… i , hajd što ode trud uzalud, al’ naše pare… Gdje odoše milioni naši zbog njegovih nepromišljenosti? Koliko li se puta moralo otići u Brisel zbog toga?
  I Eštonka je na kraj srca. A, izšetao je pred nju u pola Banja Luke, lijepo kleknuo i molio oproštaj…“ Nikada više izgovoriti ni R, kamoli referendum… Ljubim te gdje te samo majka poljubila…praštaj lijepa đevojko…“

 2. ево ове курве СНСД-а умјесто да се боре за наше интересе дођоше назад да нас замлаћују са референдумом, који смо ми папци шта све дурамо

 3. Пошто је чланове делегација бирао г. Свен, вјероватно је бирао према својој орјентацији(сексуалној). Како другачије објаснити, не давање могућности неким представницима из РС, да учествују у дијалогу.

 4. Ајде, ајде… само лагано! Не залијећите се к’о клен на паризер…

  Тако се раде ови послови, зато ви серете по фронталу, а ови сједе у Влади…

  Ево овај криви курац ЕУ ћата: „Мек који воли да прави гаф“ сада лиже оно што је пљун’о, па вели да је у „питању неспоразум“ и да је договорено да у свему учествује „комплетна делегација РС!?
  То је задњи трзај сарајевске јалије којима више ни Вијагра не подиже рејтинг: …ако прође, прође, ако не, јебаји га…B-)

 5. Ajde de, vidjećemo na kraju ko liže, a ko puši. Nikada nije bilo da oni popuše, dabogda bilo kako ti kažeš.Nemam ja iluzija da EU ćate žele nešto bolje sarajevskoj jaliji nego nama. Svima su nam zapržili klin čorbu. Bila naša delegacija kompletna, nekompletna , prisutna ili ne, ćate su došle i donijele sporazume na potpis.
  Ti kao ne znaš kako se ovdje rade ovi poslovi, i zašto baš ovi sjede u Vladi,i da Vlada vlada onako kakav befel dobiju.

 6. Судство РС и правни експерти РС буахахахха…

  Да имају грам морала сами би сишли у Хад пред Кербера због пресуда судова и корумпираних судија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *