Реаговање политичких странака на изјаву Педија Ешдауна

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је неодговорна изјава бившег високог представника Педија Ешдауна да у БиХ није искључена примјена силе и додао да је Ешдаун нанио толико зла БиХ да само још треба да призове војну интервенцију и тако уради сва могућа зла. Вукота Говедарица из СДС-а сматра да је Ешдаунова изјава доливање […]

субота, април 16, 2011 / 10:27

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је неодговорна изјава бившег високог представника Педија Ешдауна да у БиХ није искључена примјена силе и додао да је Ешдаун нанио толико зла БиХ да само још треба да призове војну интервенцију и тако уради сва могућа зла.

Вукота Говедарица из СДС-а сматра да је Ешдаунова изјава доливање уља на ватру, али “да би му боље било да види како ће се бранити пред надлежним судовима, јер му се спрема судски процес за сва зла која је нанио у БиХ“, пишу “Независне новине“.

Саша Чудић из Социјалистичке партије рекао је да свако ко позива на војну силу није добронамјеран, а Весо Вегар, портпарол ХДЗ-а 1990, нагласио је да Ешдауново мишљење није релеватно за оне који доносе одлуке о БиХ.

"Да није трагично било би смијешно говорити о оружаној интервенцији у једној земљи која је нетом изашла из рата и још се суочава са посљедицама рата. Ако немамо демократског капацитета да демократским средствима побољшамо живот у БиХ, онда се поставља питање оправданости самог очувања државе БиХ", рекао је Вегар.

Иво Миро Јовић из ХДЗ БиХ рекао да је Ешдаун лордовску титулу стекао "убијајући и бранећи колонијалне интересе Уједињеног Краљевства". "Да је хтио, могао је допринијети напретку БиХ кроз уважавање сва три народа. Умјесто тога он се одлучио на неискреност, лажи, злоупотребе и ширење страха и неповјерења према људима овдје који морају живјети једни са другима", рекао је Јовић.

Ешдаун је рекао да међународна заједница мора потпуно прецизно рећи да је спремна по сваку цијену, укључујући и војну акцију, сачувати територијални интегритет и суверенитет БиХ. "Сви знамо које су опасности од референдума. Сви се сјећамо шта се десило након референдума 1992. године", рекао је Ешдаун.0 КОМЕНТАРА

  1. Чини ми се да је гори био синоћњи покушај тренутног високог представника Инцка у емисији Интервју са Вањом Фуртулом да у исту раван доведе процесирање ратних злочина над србинма и процесирање комуналних случајева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *