Раул Кастро: „Систематско подмлађивање“ власти

ХАВАНА- Кубански предсједник Раул Кастро изјавио је да ће високи политички званичници моћи да остану на дужности два петогодишња мандата, обећавајући „систематско подмлађивање“ власти. Отварајући први конгрес Комунистичке партије Кубе за посљедњих 14 година, он је додао да је потребна обнова партијског руководства, као и да цијело друштво треба да се "подвргне" оштрој самокритици. Кастро […]

недеља, април 17, 2011 / 16:48

ХАВАНА- Кубански предсједник Раул Кастро изјавио је да ће високи политички званичници моћи да остану на дужности два петогодишња мандата, обећавајући „систематско подмлађивање“ власти.

Отварајући први конгрес Комунистичке партије Кубе за посљедњих 14 година, он је додао да је потребна обнова партијског руководства, као и да цијело друштво треба да се "подвргне" оштрој самокритици.

Кастро (79) јасно је ставио до знања да ће се лимити мандата политичких званичника односити и на њега. Он је преузео дужност од брата Фидела 2008. године, а они су на неки начин заједно управљали земљом 52 године.

Он је признао да је повјерење већине Кубанаца сада на тесту што се тиче партије и револуције.

Кубанци, каже Кастро, морају да превладају "инертни менталитет".

"Једина ствар која може озбиљно да угрози револуцију је наша неспособност да исправимо грешке", истакао је Кастро.

Његов брат и бивши вођа револуције Фидел Кастро (84) није се појавио на првом дану засједања.

Раул је рекао да му је жао због одсуства Фидела Кастра, али и да је поносан и на сам конгрес и војну параду која је претходила.

Кастро је рекао да ће се лимит од два петогодишња мандата примјењивати на актуелног предсједника Савјета државе и његове министре.

Он је додао да ће се у будућности покушати смањити улога државе у привреди и охрабрити приватно предузетништво.

Биће потребно најмање пет година да се усаврши кубански модел, каже Кастро.

Бесплатно образовање и здравствена заштита и даље ће бити загарантовани, али ће бити уклоњене субвенције на основне животне намирнице, а социјална давања биће "рационализована".

Кастро је рекао да се око 200 000 људи већ пријавило као самозапослени од најављених промјена прошлог октобра које омогућавају приватно предузетништво.

Он је истакао да ће социјалистички карактер Кубе остати непромијењен и неће бити дозвољена акумулација имовине или богатства.

Конгресу Комунистичке партије претходила је једна од највећих војних парада у земљи посљедњих година којом је обиљежена 50. годишњица покушаја инвазије у Заливу свиња, групе кубанских избјеглица предвођених агентима Централне обавјештајне агенције /ЦИА/.

И конгресом и парадом обиљежено је и 50 година од када је Фидел Кастро прогласио социјалистичку револуцију Кубе.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *