Расту тензије између шиита и сунита у Ираку

Ирачка влада у којој су доминантни шиити издала је потјерницу за вицепремијером Тарек ал Хашемијем (сунит) који се терети да је организовао атентате на високе владине и безбједносне званичнике. Након издавања потјернице у понедељак порасле су тензије између муслиманских фракција шиита и сунита. Хашеми је лидер највеће сунитске партије у Ираку. Државна телевизија у Багдаду […]

уторак, децембар 20, 2011 / 12:03

Ирачка влада у којој су доминантни шиити издала је потјерницу за вицепремијером Тарек ал Хашемијем (сунит) који се терети да је организовао атентате на високе владине и безбједносне званичнике.

Након издавања потјернице у понедељак порасле су тензије између муслиманских фракција шиита и сунита. Хашеми је лидер највеће сунитске партије у Ираку.

Државна телевизија у Багдаду емитовала је снимак бившег члана обезбјеђења замјеника премијера који тврди да је по Хашемијевом налогу убијао званичнике министарства здравља и спољних послова.

Замјеник премијера Хашеми напустио је Багдад у недељу и од тада се налази у полуотцијепљеној области Курдистану гдје централна Ирачка власт нема контролу, пренијела је агенција АП.

„Апелујемо на обе стране да неспоразум ријеше дијалогом кроз демократски политички процес”, изјавио је портпарол Бијеле Куће Џеј Карни, само два дана након што су последњи амерички војници напустили Ирак.

Припадници сунитске мањине у Ираку подозријевају да су оптужбе на рачун Хашемија који је ривал премијеру Ноури ал Маликију политички мотивисане.

Стотине бивших чланова Садамове БАС партије ухапшено је под изговором да су сигурносна пријетња а оптужнице против њих нису подигнуте.

Хапшења у граду Тикриту, гдје је рођен бивши предсједник Ирака Садам Хусеин, постала су толико уобичајена да младићи бјеже чим угледају возило полиције, преносе агенције.

Садам Хусеин и најуже руководство партије припадали су сунитској струји ислама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *