Расподјела имовине СФРЈ: Шта је добила БиХ

Према споразуму о сукцесији имовине бивше Југославије, до сада је подијељено око 50 од 127 објеката дипломатско-конзуларне мреже коју је бивша Југославије имала, а чија је процијењена вриједност око 65,5 милиона долара. БиХ би требало да добије око 15 одсто ових средстава што, изражено у новцу, износи готово 10 милиона долара. БиХ је у првој […]

недеља, октобар 7, 2012 / 10:09

Према споразуму о сукцесији имовине бивше Југославије, до сада је подијељено око 50 од 127 објеката дипломатско-конзуларне мреже коју је бивша Југославије имала, а чија је процијењена вриједност око 65,5 милиона долара.

БиХ би требало да добије око 15 одсто ових средстава што, изражено у новцу, износи готово 10 милиона долара.

БиХ је у првој фази добила резиденцију бивше СФРЈ у Будимпешти и тај објекат се налази у њеном посједу, а крајем августа извршена је и примопредаја куће у Вашингтону, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

У другом дијелу расподјеле до краја ове године, БиХ ће добити још стан у Милану, амбасаду у Отави, резиденцију у Бечу и амбасаду у Анкари, а у трећој фази амбасаду у Шпанији.

Ниједна од земаља није заинтересована за комплекс бивше амбасаде у Бону и резиденцијални стан у Њујорку чија се вриједност процјењује, како спекулишу медији, на око 20 милиона долара.

Међутим, вриједност ових и још неколико објеката за које ниједна од земаља бивше Југославије није заинтересована процијениће за то одобране агенције у Њемачкој и САД, а након тога владама земаља ће бити предложено да их продају.

Из Министарства иностраних послова БиХ потврђено је да је зграда амбасаде некадашње СФРЈ у Ослу, коју је БиХ добила Споразумом о сукцесији имовине заједничке државе, од Србије већ преузета у августу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *