Ранка Мишић: Незапосленост је велика због лоших политика

Незапосленост у Републици Српској и БиХ генерално је одраз лоших политика на овом подручју, изјавила је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић. “Проведена приватизација дијелом је условила пропадање бројних предузећа, а непотизам, криминал, мито и корупција постали су, нажалост, модел понашања када је ријеч о запошљавању”, тврди Мишићева. Она је за “Екстра магазин” навела […]

уторак, октобар 16, 2012 / 18:02

Незапосленост у Републици Српској и БиХ генерално је одраз лоших политика на овом подручју, изјавила је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

“Проведена приватизација дијелом је условила пропадање бројних предузећа, а непотизам, криминал, мито и корупција постали су, нажалост, модел понашања када је ријеч о запошљавању”, тврди Мишићева.

Она је за “Екстра магазин” навела да је око 560.000 људи који су на заводима за запошљавање пораз политика у БиХ на свим нивоима, истичући да су у БиХ доминантне теме од којих се не живи.

“БиХ се налази у времену економске кризе, што је проблем и развијених економија. Али он тамо није оволики и овакав, јер ти системи имају социјално осјетљиво друштво и политику, те економски кредибилитет. Ми смо све то урушили зарад неких других политика од којих не можете платити струју, школовати дјецу и преживјети”, додала је Мишићева.

Она је оцијенила да поједина предузећа пропадају због тога што њима послују нестручни људи, “који нису ни сањали да ће постати власници предузећа”, и који “умишљају да су богови и не поштују законе”.

“Слабости радника јесу у томе што су емотивно везани за предузеће, дајући свој допринос да оно опстане. То газде злоупотријебе и исисају све из предузећа, гдје остане празна љуштура, дугови и радници на улици. Свакоме припада дио кривице, али највише властима, јер имају инструменте и полуге да контролишу пословање”, рекла је Мишићева.

На питање колико се радници могу ослонити на инспекцијску заштиту, Мишићева каже да Савез синдиката Српске није задовољан контролним органима, али да се ситуација поправља од када заједно у контролу иду и инспектор и представник синдиката, што је омогућено законом.

Говорећи о раду судова, Мишићева је истакла да је Агенција за мирно рјешавање радних спорова “преполовила” број радних спорова, јер се рјешавају ван суда, што је један од разлога што се скраћује и појефтињује радни спор.

Она је истакла да се сви, а понајвише власти требају вратити ономе од чега се живи и тамо гдје се ствара нова вриједност, јер “без новостворене вриједности радника у привреди нема корака напријед”.

“Мислим да је онај ко ствара нову вриједност, онај ко финансира надградњу у врло тешком положају. Бити честит и поштен радник требало би да буде понос, а не да грађанима буде стид зато што су му права угрожена, зато што се боји за своје радно мјесто, зато што нема тих радних мјеста, зато што је много бахатих газда, зато што немају повјерења у оно што се зове држава и оно што се зове функционално”, додала је Мишићева.0 КОМЕНТАРА

  1. Дај оставку на функцију и иди, јер смо се наслушали разних „истина“ из Ваших кухиња!

    Јадан је онај народ којима сте ви и такви као ви на мјестима гдје требају људи од принципа, одлучности и стварне жеље да гурају тешки камен наших проблема који су због Вас умјесто мањи ВЕЋИ!

  2. Ко су твоји „радници“ које ти заступаш? Они учмали љенивци из јавног сектора? Административног центра? Кога ти заступаш испод режимског скута?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *