Ракуљ: Закон није идеалан, али побољшаће стање

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ сматра да ће Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, о којем се расправља већ мјесецима, иако није идеалан, значајно уредити стање у пензијском систему. "Свако од заинтересованих субјеката у нечему је морао да попусти, да би дошли до неке сагласности, па да идемо са законом пред парламент […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 07:47

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ сматра да ће Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, о којем се расправља већ мјесецима, иако није идеалан, значајно уредити стање у пензијском систему.

"Свако од заинтересованих субјеката у нечему је морао да попусти, да би дошли до неке сагласности, па да идемо са законом пред парламент Српске. Нешто су попустили синдикати, нешто пензионери и привредници, наравно и политичари, тако да смо дошли до неког компромиса", рекао је Ракуљ.

Ракуљ је истакао да су сви тежили закону од којег ће имати користи пензионер, радник и послодавац, како би сви заједно вјеровали у пензиони систем и са вољом улагали у њега, те додао да се, ипак, није могло без посебних права, па су многа од њих остала.

"Сада, према том закону, имамо обавезе послодаваца и радника који уплаћују доприносе, као и обавезе буџета Српске, према посебним правима, која нису настала од рада. Остају, дакле, двије врсте права, односно радна и посебна права. Имамо 132 000 људи, за која остају додатне обавезе Републике, мимо оних права, која потичу од рада", прецизирао је Ракуљ за "Фокус".

Он је додао да је у новом закону, у односу на стари, избачен само гарантовани пензијски основ бораца из Одбрамбено-отаџбинског рата. "Само је то изашло из права која су предвиђена по још важећем закону. То ће бити растерећење за Фонд. Истина, многе одредбе јесу побољшане. Рецимо, неће се моћи доносити неки други закони о пензионисању посебних група као што се радило. Ово је закон за све грађане Српске и нико неће моћи да буде пензионисан мимо њега", рекао је Ракуљ.

Он је додао да је начин обрачуна такав да се никоме неће исплатити да иде рано у пензију. "Људи ће тежити да раде дуже. Рецимо, жена има право да иде у пензију са 35 година стажа, али ако то уради, а не доврши свој радни вијек од 40 година, имаће пензију мању за 12,5 одсто. Систем обрачуна не иде на руку раног пензионисања", поручио је Ракуљ, оцијенивши да ће предвиђена законска рјешења поправити стање у Фонду ПИО Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Нема те вијести па ћу да питам овде… Како људи на Фронталу гледају на данашњи поступак, сада већ континуитет јер се нешто слично десило и прошле године, градоначелника БЛ који је дао по 300 КМ носиоцима партизанске споменице. Истим оним носиоцима који деценијама уживају највећа права, борачке пензије из оног рата су највеће… и сада им треба дати по 300 КМ за НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ док борац ВРС нема никаквих права, или су она понижавајућа… и док нам дјеца падају у несвјест од глади.

  http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/5169/

 2. Све што побољшава, може и да побољша…:D

  То ти је Раде Ракуљу као и оно кад пекари „појефтине“ лебац за 1 фенинг, а интелигентнији пензионери помисле: „Све што није поскупљење, море бидне појефтињење…“

 3. ракуљу и неким повлаштеним пензионерима све ово иде на руку, јер што је тежи услов за одлазак у пензију то њима више пара остаје, а пошто се пензије не повећавају годинама, та разлика остаје под њиховом шапом. Нехумано је да неким људима држе и даље пензију 160 км и да то зову „уживалац“ пензијских услуга!?

 4. Ања, а шта да се одговори, осим неспорне чињенице да су се комунистичке привилегије задржале под плаштом „тековина антифашизма“ и то се највише подстиче у периоду владања комуњарских рецидива, типа снсд, сп, днс,.. значи њи’ове „анитфашистичке“ пензије ће увијек бити прече од „борачких РС“ јер пучина (народ) је стока једна грдна добре душе кад јој ребра пукну…:P

 5. Anja,njih ima taman toliko da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. U mojoj porodici je bilo nekoliko nosilaca partizanske spomenice 41. ostao je samo stric koji živi u Srbiji.Da se kaže da je ova vlast humana, daju onima kojih skoro i nema. Dobro gradonačelnik nije rekao da će izdvojiti nešto i za solunske borce.
  Borci onoga rata su se nauživali u onoj državi, visoke penzije, banjska liječenja, besplatna putovanja, stanovi, bespovratni krediti, …liječenje, njega, sahrane…
  Za ovu vlast borci su balast, dobar borac- mrtav borac-

 6. Anja, partizansku spomenicu imaju oni koji su otišli u rat 41. god.Da su imali tada samo 20 godina, znači rođeni su 1920. ili 21. god., danas su to devedesetogodišnjaci , i stariji. Koliko takvih ima u BL? I, ima li ih uopšte.
  Davidović se ruga ovim sadašnjim borcima: i vi ćete dobiti kada napunite 100 godina.

 7. Има их 20. Добили су по 300 КМ. Имају новац, имају добре пензије, имали су сва права, по изгледу и начину на који су обучени види се (на први поглед) да нису у стању потребе. Ја мислим да не треба да финансирамо њихову прославу новогодишњих празника. Поготово не у времену у којем нам дјеца падају у несвјест јер немају основне ствари и јер су гладни. Нема потребе да и даље финансирамо некога ко је већ одавно исфинансиран за све своје заслуге. Борац ВРС треба да буде приоритет, социјалне категорије такође. Не улазим у идеолошке приче и нисам због тога против, да некога не наведем на погрешан закључак. Не дијелим свој народ на овај и онај, на оне коју су били ту или тамо у Другом рату. Само мислим да није поштено и да за тим нема потребе. Ово друштво треба да престане да помаже онима који већ имају и којима помоћ није потребна и да обрати пажњу на оне којима помоћ јесте потребна!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *