Ракуљ пријети протестима пензионера

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске (РС) Раде Ракуљ запријетио је изласком најстарије популације на улице, уколико се до 15.децембра не донесе одлука о повећању пензија у РС-у, које се нису мијењале више од три године. Два системска закона, која регулишу борачка и пензионерска права, сматра, нису ништа друго до прерасподјела пара којих нема. Пензионери су […]

недеља, новембар 13, 2011 / 17:50

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске (РС) Раде Ракуљ запријетио је изласком најстарије популације на улице, уколико се до 15.децембра не донесе одлука о повећању пензија у РС-у, које се нису мијењале више од три године.

Два системска закона, која регулишу борачка и пензионерска права, сматра, нису ништа друго до прерасподјела пара којих нема.

Пензионери су израчунали да, када се усвоји закон о ПИО-у, у Фонду пензионо-инвалидског осигурања неће бити довољно средстава, те да више не могу одгађати рокове и показивати размијевање према извршној власти.

“Пара у Фонду неће бити довољно, јер је у 2011. у пензиони систем ушло више пензионера него што ће их изаћи након доношења нових закона о ПИО-у и правима бораца, о чему Влада шути”, наводи Ракуљ и тврди да ће протеста пензионера сигурно бити ако се не испуни њихов захтјев.

Након доношења нових закона, око 22 хиљаде бивших бораца више неће примати пензију на основу борачких права, а Влада ће од Фонда ПИО узети 50 до 60 милиона марака који су ишли за те намјене.

То неће бити довољно за све који остану без права, па ће прво бити збринути најугроженији.

Из Борачке организације РС-а упозоравају да на нови закон неће пристати док се не договори критеријум за додјелу борачког додатка на мјесечном нивоу.

Међутим, с Владом су очигледно договорили да, умјесто борцима, буџет даје борачким социјалним случајевима.

“Ко остаје сад у категорији годишњег додатка, ко остаје на мјесечном нивоу, то ћемо да видимо. Али, у свакој сам варијанти за опцију да тај додатак припадне дефинитивно најтежим нашим категоријама, дакле људима који не раде, немају редовна мјесечна примања или који нису остварили право на пензију”, казао је за Алтернативну телевизију предсједник Предсједништва Борачке организације РС Дражан Перендија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *