Радојичић у Албанији договара сарадњу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и највиши званичници Албаније договорили су током састанака у Тирани да се подстакне економска сарадња, нарочито у области туризма, пољопривреде, производње хране, екологије, индустрије, културе и боље комуникације међу младима. "Саговорници су изразили намјеру за бољом комуникацијом која може само допринијети развоју, стабилности и миру у региону, те […]

петак, новембар 11, 2011 / 16:35

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и највиши званичници Албаније договорили су током састанака у Тирани да се подстакне економска сарадња, нарочито у области туризма, пољопривреде, производње хране, екологије, индустрије, културе и боље комуникације међу младима.

"Саговорници су изразили намјеру за бољом комуникацијом која може само допринијети развоју, стабилности и миру у региону, те да се само кроз дијалог могу превазићи сва отворена питања", саопштено је из Радојичићевог Кабинета, након завршетка службене посјете Албанији.

Радојичић је током данашњег састанка са потпредсједником Владе и министром иностраних послова Албаније Емондом Хаџинастом изразио задовољство резултатима сусрета у Тирани и нагласио важност развоја регионалне сарадње, јер је она предуслов на путу европских интеграција и нужност односа на Балкану.

Хаџинасто рекао је да Албанија жели да развија добросусједске односе са БиХ и РС, као и да је посјета предсједника Народне скупштине РС први корак у развијању политичке међупарламентарне, економске и привредне сарадње.

Радојичић се током званичне посјете Албанији, осим са Хаџинастом, састао и са предсједницом Скупштине Јозефином Топали, премијером Сали Беришом и министрима у Влади.

Економска димензија у првом плану

"Наших петнаестак привредника из РС је у Алабнији нашло саговорнике. Сада је на њима да даље покушавају развити трговинске и економске односе, јер је садашња економска размјена између РС и Албаније врло ниска и непримјерена с обзиром на то да смо у комшилуку", истакао је предсједник параламента Српске.

Он је рекао да је позвао представнике Владе Албаније да оперативно са министарствима РС разговарају о неким пројектима, од туризма и шумарства, екологије, енергетике, па и односа младих и спортиста и да оперативно покушају договарати меморандуме о разумијевању.

"Цијенимо да је ово у суштини било отварање врата и да је направљен мост који може омогућити бољу политичку комуникацију и бољу економску размјену", закључио је Радојичић након тродневне посјете Тирани.

Он је напоменуо да је с албанским званичницима размијенио информације о политичкој ситуацији у Албанији и БиХ, односно РС, а да албанска страна није давала никакве приједлоге и идеје које би се односило на унутрашње прилике у БиХ.

"Значи, искључиво је било ријечи о узајамном информисању, али без изражавања неких ставова који би се односили на мијешање или на предлагање о стварима у другој земљи", рекао је Радојичић и додао да су изражена интересовање око тога шта су чији ставови.

Не знамо да ли је Радојичић имао прилику да сазна како је Албанија кроз своје планинске масиве за 3 године изградила око 300 километара аутопута, и да ли је туристичко окретање албанској обали акт туристичког непријатељства према тако лијепом а тако близу мору. 0 КОМЕНТАРА

  1. Eto vidite draga braćo sa Kosova i Metohije kome ide naša vlast, s kim sarađuje i s kim razgovara. Šta mislite da ovaj dodikov crnogorac misli nešto dobro vama i nama? U istoriji srpskog naroda većega naprijatelje nismo imali od ove vlasti. Stotine hiljada nezaposlenih, penzija najniža 80 eura, prosječna 160 eura. Na ovako lijepoj i bogatoj teritoriji nas ima u RS kao u pola Beograda, ali živimo kao u Etiopiji. Vlast je isturena expozitura vatikansko njemačka, a cilj im je uništavanje tragova da su ovdje nekada živjeli Srbi. Nažalost, blizu su ostvarenja svoga cilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *