Радојичић из Берлина: И овде знају да је крива Федерација

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да Њемачка изражава забринутост због неформирања Савјета министара БиХ, али да је његов утисак након састанака у Берлину да се одговорност за то примарно не лоцира у Српској, већ да се „доста гледа на постојећу збрку у Федерацији БиХ“. "Њемачка веома добро зна ко у овом […]

среда, децембар 7, 2011 / 08:19

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да Њемачка изражава забринутост због неформирања Савјета министара БиХ, али да је његов утисак након састанака у Берлину да се одговорност за то примарно не лоцира у Српској, већ да се „доста гледа на постојећу збрку у Федерацији БиХ“.

"Њемачка веома добро зна ко у овом моменту шта предлаже, а зна и за учешће РС у свим разговорима и за све приједлоге и компромисе", рекао је Радојичић Срни вечерас по повратку из Њемачке.

Он је рекао да је саговорницима у Њемачкој пренио став да је Српска апсолутно опредијељена да БиХ што прије ријеши пар услова који су на европском путу.

"Стављање у пакет избора Савјета министара БиХ са пописом, провођењем пресуде `Сејдић-Финци` и осталог, што се тиче РС није потребно јер не даје резултат", нагласио је Радојичић.

Он је рекао да су интересантни приједлози Њемачке за измјештање ОХР-а из БиХ. "У Савјету ЕУ јуче су постигли сагласност о потреби даље реорганизације ОХР-а, што још није његово затварање. Вјерујем да ће на наредној сједници ПИК-а бити интересантна расправа о даљем функционисању ОХР-а и то не само његових овлаштења, већ и његове локације", рекао је Радојичић.

Предсједник парламента Српске завршио је данас вишедневни боравак у Берлину током којег је присуствовао међународној конференцији "Обликовање будућности у кризним временима" и гдје је имао низ билатералних сусрета.

Радојичић је у одвојеним сусретима разговарао са државним секретаром њемачког Министарства иностраних послова Емили Хабер, шефом одсјека за југоисточну Европу у Министарству иностраних послова Њемачке Николаусом фон Ламдсдорфом и бившим државним министром иностраних послова Њемачке Гернотом Ерлером, а данас се састао и са Кристофом Хојзгеном, савјетником њемачког канцелара Ангеле Меркел.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *