Радници Фабрике дувана траже састанак са предсједником и премијером

Синдикална организација и радници Фабрике дувана из Бањалуке апеловали су данас да се највиши званичници РС хитно укључе у рјешавање проблема у овом предузећу. Они траже да предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Александар Џомбић приме на разговор њихове представнике како би их информисали о ситуацији у фабрици. "Борићемо се свим легитимним средствима за […]

среда, децембар 14, 2011 / 12:05

Синдикална организација и радници Фабрике дувана из Бањалуке апеловали су данас да се највиши званичници РС хитно укључе у рјешавање проблема у овом предузећу. Они траже да предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Александар Џомбић приме на разговор њихове представнике како би их информисали о ситуацији у фабрици.

"Борићемо се свим легитимним средствима за очување Фабрике дувана и њених 300 радника, не искључујући при том и одржавање протеста", рекао је Срни предсједник Синдикалне организације овог предузећа Мирослав Маринковић.

Маринковић је потврдио да на јучерашњем састанку представника ресорних министарстава, синдиката, радника и већинског власника Фабрике дувана – Бањалука у згради Владе РС није постигнут договор о судбини овог предузећа и његових радника.

"Очекивали смо од Владе конкретне приједлоге о споразумном раскиду уговора о приватизацији Фабрике којег је раније понудио већински власник предузећа, али се то није десило", истакао је Маринковић.

Већински власник Фабрике дувана – Бањалука Небојша Антонић предложио је раније на састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирославом Миловановићем споразуман раскид уговора о приватизацији овог предузећа.

Миловановић је послије састанка са Антонићем и представницима радника Фабрике дувана рекао да је споразумни раскид уговора једно од понуђених рјешења, те да ће ове седмице бити одржан нови састанак како би се постигао коначан договор.

Власник "Антонић трејда", у чијем власништву је Фабрика дувана – Бањалука, Небојша Антонић рекао је да је понудио споразуман раскид уговора како би се спасила радна мјеста. "Антонић трејд" је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана за око 2,1 милион марака.

Окружни привредни суд Бањалука одбацио је прошле седмице захтјев Правобранилаштва РС који се односи на забрану отуђења акција Фабрике дувана, а које гласе на име "Антонић трејд", као и на забрану располагања и отуђења имовине и некретнина Фабрике.

Правобранилаштво РС поднијело је почетком октобра тужбу против предузећа "Антонић трејд" из Лакташа због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана – Бањалука и затражило накнаду штете у износу од 4,3 милиона марака, а уз тужбу за раскид уговора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *