Радмановић упознао адмирала Локлира о политичкој ситуацији у земљи

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић информисао је данас у Сарајеву команданта Заједничке савезничке команде у Напуљу адмирала Семјуела Локлира о политичкој ситуацији у земљи, активностима Оружаних снага БиХ, те учешћу војника из БиХ у мировним операцијама подршке миру у Ираку и Авганистану, саопштено је из Предсједништва БиХ. Наводећи да Предсједништво БиХ има јединствен став о […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:19

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић информисао је данас у Сарајеву команданта Заједничке савезничке команде у Напуљу адмирала Семјуела Локлира о политичкој ситуацији у земљи, активностима Оружаних снага БиХ, те учешћу војника из БиХ у мировним операцијама подршке миру у Ираку и Авганистану, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Наводећи да Предсједништво БиХ има јединствен став о реформи Оружаних снага, Радмановић је истакао опредјељење БиХ за улазак у НАТО и ЕУ, те рекао да ће заокруживање ових процеса донијети коначну стабилност цијелој регији.

Оцијенивши да је окружење у БиХ упркос политичким проблемима безбједно и стабилно, адмирал Локлир је рекао да ће за БиХ, односно за њене грађане и свеукупни просперитет, бити од велике користи чланство у НАТО-у и ЕУ.

Према његовим ријечима, рјешавање питања војне имовине је политички процес, чије ће окончање помоћи започињању, што је прије могуће и на најприхватљивији начин за БиХ, процеса Акционог плана за чланство у НАТО-у /МАП/.

Састанку су присуствовали и Давор Вулетић, савјетник за спољну политику у кабинету члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, те Елвир Чамџић, савјетник за спољну политику у Кабинету члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Самјуел Локлир: Подржаћемо БиХ у евроатланским интеграцијама

БиХ се налази на важном путу да успјешно оствари реформе везане за одбрану, а НАТО ће учинити све да је подржи у томе, рекао је данас у Сарајеву командант НАТО снага у Напуљу адмирал Самјуел Локлир.

"Прошле године учињен је значајан напредак по питању реформе одбране, а Министарство одбране и Оружане снаге БиХ учиниле су веома много да се остваре њихове тежње", изјавио је Локлир новинарима након посјете НАТО штабу у Сарајеву.

Према његовим ријечима, за БиХ је важно да крене ка евроатлантским интеграцијама, јер је то заправо кључ успјеха земље, а требало би и успоставити тјешњу сарадњу и односе са НАТО-ом, јер свих 28 чланица су пријатељи БиХ.

Локлир је истакао да су безбједносни интереси НАТО-а и БиХ дубоко повезани, али не само у БиХ, већ и у цијелом региону, те изразио наду да ће и даље расти и јачати повјерење и сарадња у региону и да ће БиХ бити предводница тога.

"Желим да вам честитам на вашим напорима, на упорности коју сте показали и вољи коју сте исказали да се ураде ове ствари које су веома тешке, али се морају урадити. Хајде да учинимо да ово буде година могућности за БиХ", поручио је Локлир.

Говорећи о разговору са предсједавајућим Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем, Локлир је навео да му је било драго да чује да сви чланови Предсједништва дијеле исти став и да сматрају да ће доћи до успјешног политичког процеса у БиХ, те да треба донијети одлуке и испунити услове како би БиХ имала пуноправан статус у Акционом плану за чланство.                



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *