Радмановић: СДП руши Дејтон

Политичка и институционална криза у Федерацији БиХ, коју је проузроковао СДП неуставним формирањем власти, без водећих хрватских партија, прерасла је у праву анархију у том ентитету, а њене посљедице огледаће се у томе да БиХ, највјероватније, власт неће добити до љета, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић. Радмановић је рекао да СДП, прегласавањем воље […]

субота, март 26, 2011 / 08:47

Политичка и институционална криза у Федерацији БиХ, коју је проузроковао СДП неуставним формирањем власти, без водећих хрватских партија, прерасла је у праву анархију у том ентитету, а њене посљедице огледаће се у томе да БиХ, највјероватније, власт неће добити до љета, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

Радмановић је рекао да СДП, прегласавањем воље хрватског народа, руши Дејтонски споразум и свјесно дестабилизује ситуацију у БиХ, наводећи да је ситуација веома тешка, али да вјерује да неће доћи до радикализације, већ да је политички договор, ипак, могуће постићи.

"Лидери водећих политичких партија поново морају да сједну за сто под условом да (предсједник СДП-а) Златко Лагумџија одустане од свог неуставног плана. У противном, ситуација ће постати нерјешива. Од тренутка када Предсједништво именује првог човјека Савјета министара потребно је 40 дана за формирање комплетне извршне власти. Тако да је извјесно да ће БиХ још неколико мјесеци чекати на комплетну нову власт", рекао је Радмановић за "Вечерње новости".

Предсједавајући Предсједништва БиХ је оцијенио да је "политичко Сарајево криво што БиХ није ускладила Устав са Европском конвенцијом о људским правима и слободама.

"Жељели су да кроз ту причу спроведу радикалне измјене Устава на штету РС. Морају бити свјесни да БиХ може да опстане само као децентрализована земља. Сада имамо пријетње Брисела, али мислим да и то показује да Европа не зна шта да ради са БиХ. Јер, немогуће је неевропским методама стабилизовати стање у БиХ", додао је Радмановић.

Радмановић је истакао да је Република Српска стабилна и функционална са јасном концепцијом економског развоја и одлучношћу за поштовањем Устава и Дејтонског споразума, али да немогућност формирања власти у ФБиХ и на нивоу БиХ може да направи одређене проблеме и Српској.

Коментаришући посјету предсједника Русије Владимира Путина Београду, Радмановић је рекао да је то веома важан догађај за цијели регион, напомињући да се руски званичници залажу за очување и поштовање Дејтонског споразума, те да САД и ЕУ треба да слиједе примјер Русије, "јер таква политика једино може да донесе просперитет БиХ и региону".

                                                                                                                                        Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *