Радмановић: Радончић се користи уличним вокабуларом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић поручио је министру безбједности БиХ Фахрудину Радончићу и јавности да ће се, док је члан Предсједништва БиХ, мишљење Републике Српске о свим битним питањима тражити и уважавати. Радмановић је рекао да га на то обавезује и Устав и закони. Реагујући на јучерашњу Радончићеву изјаву, он је истакао да је министар […]

уторак, јун 18, 2013 / 14:34

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић поручио је министру безбједности БиХ Фахрудину Радончићу и јавности да ће се, док је члан Предсједништва БиХ, мишљење Републике Српске о свим битним питањима тражити и уважавати.

Радмановић је рекао да га на то обавезује и Устав и закони.

Реагујући на јучерашњу Радончићеву изјаву, он је истакао да је министар безбједности БиХ изнио низ неистина и бесмислица, служећи се квалификацијама које су на нивоу уличне комуникације.

"Немам намјеру водити полемику било какве врсте са министром безбједности, а поготово не на том нивоу. Такав вокабулар не заслужује коментар. Међутим, оно што заслужује коментар и што у интересу јавности треба рећи јесте поступање Фахрудина Радончића", истиче се у саопштењу српског члана Предсједништва БиХ.

У саопштењу се додаје да Радончић упорно и дрско обмањује јавност изјавама да Радмановић блокира усвајање споразума са Хрватском "у намјери да затвори границе за робу и људе према Хрватској", да чини "економски и политички злочин према властитим грађанима, угрожава интересе свих грађана".

Према Радмановићевим ријечима, занимљиво је Радончићево позивање на интересе свих грађана, јер "управо он континуирано занемарује и игнорише интересе грађана цијеле Републике Српске".

У саопштењу се наводи да је од Радончића тражено да, у процесу преговора са Хрватском о питањима која ови споразуми регулишу, добије мишљење органа Републике Српске, тако што ће у састав делегације за преговоре предложити представнике овог ентитета.

Радмановић додаје да је министар безбједности БиХ упорно игнорисао овај захтјев Предсједништва, понављајући како то "није предвиђено у међудржавним односима по питању граница".

"Министар, очигледно, сматра да о изузетно важним питањима која се третирају овим споразумима, а непосредно се тичу свакодневног живота становника, не треба мишљење и став Републике Српске, нити га то интересује. То је, дакле, заштита интереса свих грађана БиХ", истиче се у саопштењу.

Радмановић је подсјетио да је Уставом и законом прописано да Међународне уговоре у име БиХ закључује Предсједништво БиХ.

"Предсједништво, као орган овлашћен за закључење међународних уговора, и сваки његов члан, може, кад год сматра да је то потребно, тражити тумачења, мишљења и ставове који су потребни за доношење одлуке о закључењу неког уговора", појашњава Радмановић.

Он додаје да није на Радончићу да тумачи да ли је то потребно или не, а поготово да члановима Предсједништва "држи предавања о питањима из њихове надлежности".

Радмановић наводи да када је ријеч о преговарачким делегацијама, закон недвосмислено прописује да у преговорима за закључивање међународног уговора БиХ заступа делегација коју одреди Предсједништво.

Он је рекао да Предсједништво јесте у одлукама о покретању поступка, које је Радончић јавно читао, именовало делегације за преговоре и да то нико није заборавио, али да се делегације које су парафирале споразуме разликују од делегација из одлука Предсједништва.

"Радончић није јавно прочитао одлуку којом се мијења састав делегација. А није, јер је нема. Предсједништво такву одлуку није донијело", наглашава се у саопштењу.

Радмановић пита откуд онда измијењен састав делегација, што је неспорно, и на основу чије одлуке је дошло до тих измјена, ако није на основу одлуке јединог законом овлаштеног органа.

"И како се то зове, ако не кршење закона. Уосталом, реченица министра Радончића да је `комплетна делегација осим једног имена потпуно легална` показује како он схвата легалност и законитост", наводи се у саопштењу.

Радмановић закључује да читава прича Фахрудина Радончића представља грубо обмањивање јавности и покушај прикривања суштине ствари, "а суштина је да он упорно игнорише мишљење и интересе Републике Српске и понаша се као да је министар безбједности Федерације, а не БиХ".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић јуче је гласао против приједлога уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и приједлога споразума двије земље о пограничном промету, док су друга два члана Предсједништва БиХ била за њихово усвајање.

Цвијановић: Дати условну сагласност да БиХ потпише уговор

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је став Владе да се да условна сагласност да БиХ потпише уговор о граничним прелазима и споразум о пограничном саобраћају са Хрватском, али да се након тога изврше корекције и испоштују интереси Српске.

Цвијановићева је додала да се овим питањем јуче и јутрос бавила Влада Српске, те оцијенила да је дошло до различитих злоупотреба када је ријеч о процедурама које су претходиле припремама за потписивање ових уговора.

Она је појаснила да представници Републике Српске нису били укључени у тај процес и нису уважени интереси њених привредника и пољопривредника, имајући у виду гдје су распоређени прелази.

"Знајући да је 1. јул веома близу и да би то могло имати негативе импликације по све, став Владе Српске је да се условно да сагласност да се потпишу уговори, али након тога да се иде у озбиљну корекцију како би се испоштовали интереси Српске која је оштећена страна и желимо да се то исправи", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

На сједници Предсједништва БиХ јуче није прихваћен приједлог уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и приједлог споразума двије земље о пограничном промету, које је утврдио Савјет министара БиХ, јер је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић гласао против, док су друга два члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић гласали за ове документе.

 0 КОМЕНТАРА

  1. A, Rudonja kao sa vokabularom i manirima koji dolikuju predsjedniku?
    Nekidan budaletina veli“ zajebava“… , pa velim ja da je on samo za Farmu da sa Ekremom čisti poljski wc.

    Radmanoviću, opet si se nalio pa lupaš.
    Juče se pokenjaš, a danas rudonja naredi da poližeš.
    Pozdravi budaletinu i kaži mu kada daje izjave novinarima neka izvadi ruke iz džepova. Kupite mu Bonton, ili primite savjetnikaa predsjedniku za lijepo ponašanje. Pa kud ide pita neka ide i tepsija. Kad mu kupujemo farbu za kosu, korisnije je da plaćamo rudonji bontonsavjetnika .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *