Радмановић: Неосноване оптужнице коче процес помирења

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић упозорио је данас да је хапшење некадашњег начелника Требиња Божидара Вучуревића отворило питање процесуирања политичког дјеловања појединаца у протеклом трагичном сукобу у бившој Југославији и оцијенио да ова и друга питања с тим у вези треба ријешити на регионалном нивоу. "Нажалост, ови случајеви постали су политички проблем у региону, а […]

среда, април 6, 2011 / 14:50

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић упозорио је данас да је хапшење некадашњег начелника Требиња Божидара Вучуревића отворило питање процесуирања политичког дјеловања појединаца у протеклом трагичном сукобу у бившој Југославији и оцијенио да ова и друга питања с тим у вези треба ријешити на регионалном нивоу.

"Нажалост, ови случајеви постали су политички проблем у региону, а посебно у БиХ", истакао је Радмановић, додајући да оптужнице из Србије и Хрватске стварају политичке проблеме БиХ и њеним грађанима.

Радмановић је упутио позив предсједницима Хрватске (Иви Јосиповићу) и Србије (Борису Тадићу) да што прије заједнички размотре ово и друга питања с њим у вези која данас нарушавају односе ове три земље.

Он је истакао да неосноване оптужнице коче процес помирења и изградње повјерења међу народима и државама и блокирају рјешавање других важних питања у региону.

"Процесуирање одговорних за ратне злочине треба да буде у функцији помирења, али то не значи да треба подизати оптужнице и хапсити свакога на кога укажу политичари", нагласио је Радмановић.

У саопштењу из Радмановићевог кабинета наводи се да овакви случајеви не могу бити у функцији помирења када политичари изричу ставове о томе ко је крив, а ко није.

"Доказ за то су различито третирање и двоструки стандарди које ових дана износе у јавности двоје најодговорнијих хрватских политичара поводом случајева Пурде и Вучуревића. Такви ставови нису у функцији добросусједских односа и то јесте политичко питање које треба бити предмет регионалног састанка представника ових земаља", рекао је Радмановић.

Радмановић је нагласио да је Амбасада БиХ у Србији дужна да ухапшеном Вучуревићу пружи потребну конзуларну и сваку другу закониту помоћ на коју има право као држављанин БиХ.

"Надам се да ће правосуђа Србије и Хрватске која претендује на чланство у ЕУ у овом предмету испоштовати европске правне стандарде да овај случај не би био злоупотријебљен у политичке сврхе", истакао је Радмановић.

Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић, који је један од оснивача СДС-а, ухапшен је прије два дана по потјерници Хрватске на граничном прелазу Каракај код Зворника. Виши суд у Шапцу одредио је Вучуревићу екстрадициони притвор од 18 дана.

Жупанијско државно тужилаштво у Дубровнику против Вучуревића је поднијело захтјев за провођење истраге још 1993. године, а Жупанијски суд у Дубровнику отворио је истрагу 10. марта исте године. Ова истрага била је у прекиду, да би тек 3. септембра 2008. године била подигнута и оптужница против њега.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *