Раде Ракуљ подржава нови закон о ПИО

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ сматра да ће Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, о којем се расправља већ мјесецима, иако није идеалан, значајно уредити стање у пензијском систему. "Свако од заинтересованих субјеката у нечему је морао да попусти, да би дошли до неке сагласности, па да идемо са законом пред парламент […]

среда, децембар 21, 2011 / 21:32

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ сматра да ће Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, о којем се расправља већ мјесецима, иако није идеалан, значајно уредити стање у пензијском систему.

"Свако од заинтересованих субјеката у нечему је морао да попусти, да би дошли до неке сагласности, па да идемо са законом пред парламент Српске. Нешто су попустили синдикати, нешто пензионери и привредници, наравно и политичари, тако да смо дошли до неког компромиса", рекао је Ракуљ.

Ракуљ је за сутрашњи "Фокус" истакао да су сви тежили закону од којег ће имати користи пензионер, радник и послодавац, како би сви заједно вјеровали у пензиони систем и са вољом улагали у њега, те додао да се, ипак, није могло без посебних права, па су многа од њих остала.

"Сада, према том закону, имамо обавезе послодаваца и радника који уплаћују доприносе, као и обавезе буџета Српске, према посебним правима, која нису настала од рада. Остају, дакле, двије врсте права, односно радна и посебна права. Имамо 132 000 људи, за која остају додатне обавезе Републике, мимо оних права, која потичу од рада", прецизирао је Ракуљ.

Он је додао да је у новом закону, у односу на стари, избачен само гарантовани пензијски основ бораца из Одбрамбено-отаџбинског рата. "Само је то изашло из права која су предвиђена по још важећем закону. То ће бити растерећење за Фонд. Истина, многе одредбе јесу побољшане. Рецимо, неће се моћи доносити неки други закони о пензионисању посебних група као што се радило. Ово је закон за све грађане Српске и нико неће моћи да буде пензионисан мимо њега", рекао је Ракуљ.

Он је додао да је начин обрачуна такав да се никоме неће исплатити да иде рано у пензију. "Људи ће тежити да раде дуже. Рецимо, жена има право да иде у пензију са 35 година стажа, али ако то уради, а не доврши свој радни вијек од 40 година, имаће пензију мању за 12,5 одсто. Систем обрачуна не иде на руку раног пензионисања", поручио је Ракуљ, оцијенивши да ће предвиђена законска рјешења поправити стање у Фонду ПИО Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *