Р.П.Ного се сјећа дружења са некадашњим југословенским писцима

Књигу Рајка Петрова Нога „Запиши то, Рајко“, у којој су од заборава сачувана сјећања на дружења са писцима из бивших југословенских република, објавили су, у „Малој библиотеци“, Српска књижевна задруга и „Београдска књига“. Књига почиње сјећањем на Иву Андрића: „Цио новчани износ Нобелове награде – такав је то шкртац био – Иво Андрић је поклонио […]

четвртак, мај 26, 2011 / 16:42

Књигу Рајка Петрова Нога „Запиши то, Рајко“, у којој су од заборава сачувана сјећања на дружења са писцима из бивших југословенских република, објавили су, у „Малој библиотеци“, Српска књижевна задруга и „Београдска књига“.

Књига почиње сјећањем на Иву Андрића: „Цио новчани износ Нобелове награде – такав је то шкртац био – Иво Андрић је поклонио Босни којој је, однекуд, све дужан. А она ће му узвратити онаквим уздарјем…”

То што је Андрић писао било је „једино његово имање, и само је он био властан да тим имањем располаже”. Р. П. Ного подсјећа да Андрић није дозволио Комболу да га уврсти у „Антологију хрватске поезије”. У Травнику су му направили родну кућу, али Андрић није волио Травник, волио је Дрину и Вишеград. Када је кућа била завршена и опремљена „по турски”, Андрића су питали да ли личи на његову родну кућу, а он је одговорио: „Ни налик”.

У часопису „Живот”, у марту 1967. године, Мухамед Филиповић обзнанио је шта је то босански дух у босанској књижевности и тиме објелоданио да је Иво Андрић и андрићевска литература више зла Босни нанијела, него све војске које су кроз њу пролазиле и у њој крв пролиле. И, каже Ного, био је у праву. Јер, да није било те и такве литературе: Вишњића, Подруговића, Милије и других Вукових певача, Његоша, Шантића, Дучића, Кочића – сви бисмо били добри Бошњаци и Туњини муслимани. И мирна Босна. Филиповићу су, ипак, одговорили Новица Петковић и Војислав Лубарда.

Из Сарајева морао је да побјегне и Меша Селимовић. Његова слава је, свједочи Ного, тешко пала Ћамилу Сијарићу. После појављивања чувеног романа „Дервиш и смрт”, Сијарић је изјавио: „Знао сам да је Меша паметан и начитан човек, али одакле му онако паметан дервиш”. Када су у хотелу „Европа”, Дарка и Меша разговарали са Андрићем, и рекли му да намјеравају да се преселе у Београд, нобеловац им је рекао: „Биће вам лијепо у Београду… ако од Београда не будете ништа тражили”.

У јесен 1968. године, у Дому омладине у Београду, на чувеној трибини „Код Орфеја у 8”, коју је водио Гојко Ђого, младим песницима, који су тек објавили прве књиге, говорио је Милош Црњански. Ного је запамтио његов савет: „Ваља не само радити, већ и дуго живети, тако дуго да и физички надживите своје непријатеље. Ваља имати кондиције и знати устати када вас сруше: једном вас сруше, ви се дигнете. Други пут, ви се дигнете. Када вас трећи пут сруше, ако устанете – тада сте класик…”

О Десанки Максимовић каже: „Читаво једно, али страшно столеће ова је словенска липа својим самилосним шумом и сапатничким гласом тјешила пасторчад историје и чинила им лада. Није се либила да одрешито каже како је рођена да живи за другога, да је десет пута Сестра, па једном Жена. Тако је сваки невољник у њеној поезији могао да нађе утјеху, а сваки страдалник браниоца. Не имајући другог порода до пјесама, сви који српски и словенски зборе били су јој дјеца, род рођени”.

С Мирославом Крлежом срео се у Загребу, у хотелу „Палас”. Остало је записано: „Говори, говори, говори Крлежа, као каква језичка неман, као језички булдожер, и што год дохвати – преоре, и на наличја окрене, час иронично, час цинично, час меланхолично”. Написао је читаву једну библиотеку, претемељио хрватску, а хтео и српску њиву, нема сљедбеника…

После објављивања „Јеретичке приче”, око које се дигла велика прашина, Бранко Ћопић је био изопштен. Једне вечери, у Клубу књижевника у Београду, сједео је сам. За његов сто пришао је једино Иво Андрић. Причали су о свему и свачему, Ћопићу се чинило да Андрић није у току, све док у једном тренутку није опсовао. Андрића нико никада раније није чуо да псује. Ногу је ову причу испричао сам Ћопић.

У књизи је још читав низ драгоцјених прича о Скендеру Куленовићу, Оскару Давичу, Николи Кољевићу, Новици Петковићу, Ћамилу Сијарићу, Душану Радовићу, Васку Попи, Миодрагу Булатовићу, Бориславу Пекићу, Данилу Кишу, Слободану Селенићу, Моми Капору, Радовану Караџићу, Емиру Кустурици, Стевану Раичковићу… а ту су и Ногове пјесме о појединим „јунацима” ове књиге.0 КОМЕНТАРА

 1. Одлична тема, свака част за ову књигу! Партијски човјек, Туњо, је „пронашао“ босаску књижевност и сви који се нису слагали, неколико српских писаца и интелектуалаца, су морали напустити под разним притисцима Сарајево и СР БиХ.
  Ово значи да је партија поставила Муслимане као темељни народ у БиХ, а то је резултирало досељавањем око 30.000. Муслимана из Рашке области док је број Срба досељен У Сарајево из западне Србије занемарљив. Културне прилике су се прелиле у демографске.
  Данашње фалсификати историје код Муслимана, погрешно називање језика који користе и културни идентитет је тада добио основу, захваљујући прије свега партији, јер могли сте писати о „босанском духу“, али не и о српском, одмах сте великосрски националиста.
  И када данас видим како се опет обиљежава „Дан младости“ и када чујем позитивна мишљења о Брозу најежим се.
  НАДАМ СЕ да ће људи једног сунчаног дана схватити да је он одговоран за ово тужно и тешко вријеме у коме живимо!

 2. Давор, 26.05.2011. 17:54:24
  Slazem se.Srbi su poslednji “saznali“ da im se radi o glavi.Ali,moram priznati u poslednji cas.
  Jos koja decenija i bili bi izgubljeni.
  Hvala rusenju Berlinskog zida,inace,nista od nas.
  Kucnuo je cas potpunog osvjestenja braco i sestre.
  Da,dugo nam je trebalo,jer smo nanivni po prirodi…

 3. Глупости?!
  Писац ове књиге је протјеран као великосрпски националиста, као и Војислав Лубарда, Новица Петковић и многи други, а најпознатији је „случај“ Меша Селимовић.
  Док су Мак Диздару руке одријешене!
  Прочитајте од Моме Капора „Сарајевска трилогија“ лијепо је објашњено. Српске политичаре и уопште јавне личности је назвао јаничарима, јер су били упрегнути у афирмацију Муслимана. Оно што раде Мирко Пејановић, Татјана Љујић – Миијатовић је уствари само наставак те политике.
  Јесу биле званичне пароле „БиХ Југославија у малом“, „Ни српска, ни муслиманска, ни хрватска…“ али то су само пароле, стварно стање је много другачије.
  Ако сте живјели у Сарајеву прије рата сигурно знате да је било пуно људи из Рашке области. Ако нисте питајте некога ко јесте.

 4. Прво, то је урађено да би се задржало Косово тј. одржао национални баланс и да би се смириле аспирације Енвера Хоџе, много више стаљинистички настројеног владара од Тита. Да није то урађено проблеми на Косову би ескалирали много раније jer је Косово задржано искључиво због емотивне везе коју су Срби имали према њему јер је већ тада на Косов било мање Срба неко Албанаца. Чак и поред Ранковићевог дјеловања то се није могло промијенити. Друго, урађено је да би се смириле тензије изазване за вријеме трајања Каљевине СХС. Треће, покушајте пронаћи мемеорандум Васе Чубриловића из 1943. (а може и онај из 1937.), који је дуго био министар у Титовој влади а касније и члан академије наука све до своје смрти,чини ми се, 1990. или тако нешто. Ту ћете наћи остала објашњења.
  Исељавања муслимана из Србије за Босну је кренуло много раније – још половином 19. вијека – од договора Илије Гарашина са Али-бегом. да би Србија била насељавана Србима и на тај начин очувана компактност територија и становништа. Треба цијенити радове књижевника и пјесника али далеко је то од чињеница. Везе то нема са „партијом“. На жалост, такве политике с обе стране се нису показале нимало добре.

 5. 😀
  једини који емотивно реагује на помен партије је божо чукеранац.. мора да му је блиска срцу – овако или онако..
  чињенице су једно а романтичарске бајке и о партији и о крави портали,печати и остала пропагандна гласила.. само архивску грађу у обзир узети…и лагано.. чудо једно шта се може наћи….

 6. Ма јасно! Све што одговара МОМ виђењу историје и поимању свијета, то су ти брале факти, а оно што ме жуља и чега се стидим, е то су чисти фалсификати и пропаганда…
  Па ми сви живимо у таквом свијету и живо се сјећамо свих свињарија барем од рушења берлинског зида наовамо. Буди ми поздрављен људино.:D

 7. Да, кад смо код тзв. архивске грађе у коју се куне наш миланко, да ли зна миланко колико је црквених архива и библиотека, а колико православних цркава спаљено и до темеља срушено само на подручју бањолучке регије по доласку усташа 1941?
  Да ли наш миланко зна ко од нас може да пронађе оригиналну крштеницу своју или свог претка рођеног прије 1941? Или неку оригиналну тапију на земљу а која није препис прављен за вријеме комуниста? И да ли наш миланко, љубитељ архивске грађе, може одговорити себи, не треба мени, због чега су то усташе урадиле, а комуњаре заташкале и зацементирале?!

 8. da.. i kada su izgrađene.
  Božo, na ovim prostorima je u drugom svjetskom ratu počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i drugim nepoželjnim “elementima”.
  Poznato je da su ustaše bile gore 100 puta od njemaca i italijana.
  Zašto se to zataškavalo u bivšoj Jugoslaviji?? Pa, valjda zato da se održi takva država i da se održi ono naroda što je ostalo. Ili je neki dogovor kao onaj Obrenovića i Austrije iz 19. vijeka po kojem “Austrija podržava nezavisnu i samostalnu Srbiju a Srbija se obavezuje da se neće širiti preko Drine (znamo da je Karađorđević promijenio, je li?)
  Naime, Jugoslovenska komisija za ispitivanje ratnih zločina je provela istraživanje i to postoji dokumentovano. ne znam koje si godište ali ja sam u onoj “titinoj” Jugoslaviji u školi učio o Jasenovcu i progonu srba, jevreja i roma od strane ustaša. Istina, ja sam o tome učio kao zlu koje se ne treba ponoviti i nisam zadojen mržnjom prema jednom čitavom narodu zbog toga. Naime, postoji i izuzetno dobro dokumentovana knjiga profesora Novaka “Magna Crimen”. Uzmi i pročitaj. Učio sam i da zapad radi na rušenju socijalizma (kada već spominješ Berlinski zid) ali mi kasnije objasniše da je taj zapad taj socijalizam i napravio a da je 80-ih u stvari došlo do nacionalnog osvještavanja..sjećaš se govora na Gazmestanu?

  Postoji brojni dokazi, dokumentovani da je katoličko sveštenstvo regrutovalo ustaše, da su se sastajali u njihovim objektima, das u ih oni već 1920-ih i 1930-ih godina pripremali za ustaštvo.
  Ono što znam a nije mi jasno zašto se prešućuje je da je Vatikan odgovorniji za te zločine od “države” Hrvatske. “Ustaški pokret je bio baziran na religiji” tako je reako Mile Budak u svom govoru 22. jula 1941. u Gospiću.
  Britanski ambassador u Vatikanu je od pape 1941. godine tražio da osudi napad nacista na Jugoslaviju – što je ovaj odbio.
  Izvještaji američke obavještajne službe koji su deklasifikovani tek prije par godina govore, ne o umiješanosti, već o ključnoj ulozi katoličkog sveštenstva i Vatikana u svemu tome.
  Nemoguće je poredati sve dokumentovane dokaze za to ovdje ali evo samo ilustracije radi: istoričari holokausta i fašizma su konstantno pisali da je Hrvatska postala “velika klaonica”, njemački oficiri su bili zgroženi nad onim što su ustaše radile. Ustaše su prije nacističke zloglasne SS Einsatzgruppen počeli sa zločinima i genocidom. Neki njemački oficiri su izbještavali: “na osnovu onoga što sam video do sada ustaše su poludjele”. Postoje dokumentovani izvještaji (od kojih su neki dostupni od prije par godina) da su koncentracioni kampovi bili puni katoličkog sveštenstva koje je aktivno učestvovalo u zločinima.
  Zašto se tuži Hrvatska “država” a ne Vatikan? Evo jedan članak: “Zakletva šutnje – da li je zlato pokradeno od ustaša stiglo u Vatikan? http://missiontocatholics.com/2008/02/did-gold-stolen-by-croatian-fascists-reach-the-vatican/
  U njemu se, između ostalog kaže: memorandum od 21.10.1946. koji je napisao OSS agent Emerso Bigelow lociran je u arhivi US treasury department i u njemu piše da Vatikan drži oko 170 miliona dolara vrijednost koje su ustaše pokrale tokom holokausta u Hrvatskoj.
  “Konstantna tajnost Vatikana znači da su dokazi još uvijek nekompletni ali u već deklasifikovanim dokumentima iz arhive SAD-a i drugih država se može zaključiti da su – uz pomoć hrvatskih katoličkih sveštenika – ustaše opljačkane vrijednosti prebacile iz Hrvatske u Rim i, moguće i u sam Vatikan. Nešto tog bogastva je korišteno za bijeg hrvatskih ratnih zločinaca u Južnu Ameriku. ..(a znaš ko je ono još pobjegao u Ameriku?)
  … “Ne optužujemo Vatikan ali nastavljamo sa konstruisanjem veoma uastrašujuće slike”, izjavio je Elan Steinberg, izvršni direktor Svjetskog Jevrejskog kongresa. “Jer zbog njihove ćutnje u suočavanju sa akumuliranim dokazima, propust da se otkrije istina može se samo adresirati na vrata Vatikana.”
  “.. deklasifikovani izvještaj iz 1944 godine govori o transferu sredstava preko švicarske banke – iz berlinske Reichsbank u Vatikan. Iako može biti i neko trezveno objašnjenje za ovo, otkriće sličnih transfera upućuje na veliku nacisitičku operaciju pokradenog zlata uz pomoć neutralnih zemalja.” Takođe, novo objavljeni arhivi pokazuju da je biskup Rozman novac slao u Južnu Ameriku sa računa iz švicarske banke kako bi “pomogao izbjeglicama katoličke vjeroispovijesti.” Vojni ataše SADa Davis Harrington izvještava 9.08.1948. godine da Rozman “odlazi u Bern da se pobrine za ta sredstva. Novac je u švicarskoj banci i on ga planira preko italije prebaciti ustašama u Argentini.”
  “Knjiga Jere Jareb-a „Zlato i novac nezavisne države Hrvatske ide u inostranstvo“ sadrži dokumente koji pokazuju da 288 kg zlata povučeno iz Hrvatske nacionalne banke i državnog trezora 7. maja 1945. godine, dana kapitulacije njemačke. Itd, itd..
  mnogo je izvještaja, dokumenata itd.. Vatikan još uvijek ne dozvoljava pristup svojoj cijeloj arhivi – vele ima privatnih tajni.
  Pa, zašto se ne tuži Vatikan? sada kada je već pao na koljena?? Koja opasnost prijeti od rušenja Vatikana?? Misliš da samo 1054. godina spaja zapad i istok? Znaš li koliko je života uništeno tokom pokrštavanja u Evropi? od 4. do 10. vijeka? šta se desilo sa grčkom civilizacijom? Je li hrišćanstvo krenulo iz Rima ili sa suprotne strane obale?? Gdje ono bijaše rođen Konstanin “Veliki”? Šta je bio pravi povod grčkim demonstracijama? Ko neće da plaća porez? Ako se demontira Vatikan – šta bi se još moglo demontirati? Islam neću ni da spominjem jer on ionako priznaje sve “svete” knjige objavljene prije islama tj. abrahamska relgija je jedna ali podijeljena na troje – valjda da se se lakše upravlja. Ja ne znam, ali kako ti msiliš da se to može riješiti? Tako što se postaje isti kao oni? Mitraizam je bio mnogo humaniji.

 9. milanko, 27.05.2011. 13:05:26
  Pa nece Sotoni niko da se zamjera.
  No,mnoge stvari su zataskane i vjerovatno ce trebati mnogo generacija dok istina ne izadje na vidjelo.
  Sada vjerovatno malo ljudi ili gotovo niko ne smije ici protiv Vatikana,jer su jaki finansijski i svaki takav pokusaj bi zavrsio fijaskom.
  Protiv Vatikana se zasad treba boriti drugim sredstvima.Treba uticati na ljude putem obrazovanja ikao sto si lijepo nasao link te pisati sto vise o tome.
  Sto vise ljudi sazna istinu,bolje je.
  A Hrvatsku treba tuziti po cisto ekonomskom principu.
  Treba ljudima pokazati da unistavanje imovine nece proci nekaznjeno.

 10. Jahač, ne znam koliko imaš godina ili koji nivo obrazovanja ali reći da se Vatikanu ne može ništa u današnje vrijeme je malo neozbiljno. Naime, već preko deceniju se pripremaju tužbe i provode slučajevi pred sudovima protiv vatikanskih članova, organizacija.. Istina, Vatikan ima imunitet ali, prema kazivanju američkih advokata, nema ga Vatikanska banka ili Franjevački red MOI o kojem imaš na ovim linkovima mnogo informacija. Mnoge žrtve su već dobile odštete za gubitke od strane nacista. Ja znam čovjeka koji je naplatio finansijsku odštetu od Njemačke za to. Evo dole link na tekst o kompenzacijama koje su švicarske firme bile obavezne dati Srbima i drugima koji su radili za njih prinudno tokom rata u Njemačkoj. (http://www.vaticanbankclaims.com/press8.html)

  Ranije je tužba protiv Vatikanske banke (ali ne i protiv Franjevačkog reda) bila odbačena na temelju činjenice da je Vatikanska banka organ suverenog entiteta, Vatikana, koji ima imunitet.
  Kasnije predana tužba je utvrdila da Vatikanska banka nije suveren i da se bavi komercijalnim aktivnostima u Sjedinjenim državama i iz tog razloga bi trebala biti odgovorna pred federalnim sudom SAD-a. Advokati tužitelja, preživjelih holokausta i njihovih nasljednika, Srba, Jevreja i Roma su prvi put tužbu podnijeli 1999. godine. a tražili su povrat imovine oduzete 1946. čija se vrijednost procjenjuje na 50 miliona dolara.
  http://www.vaticanbankclaims.com/piussin.htm

  Evo prevod jednog saopštenja:

  “April 16, 2009

  San Francisco

  United States District Court for Northern California (okružni sud Sjeverna Kalifornija)
  Alperin v. Vatican Bank and Franciscan order (vatikanska banka i franjevački red)
  Slučaj br. C-99-4491 MMC

  Federalni sud je upravo odbacio prigovore branjenika Franjevačkog reda Malo bratstvo (OFM) i dozvolio podnošenje modifikovane tužbe u parnici dugoj jednu dekadu Alperin protiv Vatikanske banke i Franjevačkog reda. Tužitelji, preživjeli holokausta i njihovi nasljednici iz bivše Jugoslavije i Sovjetskog saveza traže podatke i povrat zlata I drugih vrijednosti deponiranih u Vatikanskoj banci 1946. Godine od strane članova nacističke marionetske vlade Hrvatske poznatih kao ustaše koje je sponzorisao I pomagao Franjevački red – OFM.

  Novi detalji povezuju nacističku pljačku sa trenutnim suđenjem “Afera dijamatni Zagorec” u Hrvatskoj koja obuhvata dijamante vrijedne milione dolara koje je obezbijedila hrvatska katolička crkva za kupovinu oružja za državu Hrvatsku tokom sloma Jugoslavije 1990. –ih godina.

  Pored toga, učestvovanje franjevačkog reda u SADu i Rimu u pranju novca je dokumentovani zajedno sa opisom ustaškog konvoja sa bogatstvom i početnim depozitima sredstava u Vatikanu 1946. godine.

  Ako želite kopiju sudskog naloga ( Court order) i šestu modifikovanu tužnu (Sixth Amended) otiđite na:
  http://vaticanbankclaims.com/news.html

  Za više informacija:
  Vatican Bank Claims
  http://www.vaticanbankclaims.com
  [email protected]

  http://vaticanbankclaims.com/april%202009.htm
  zbirka tekstova o genocidu na srbima i tužbi protiv Vatikana: http://www.remnantofgod.org/ustashe.htm
  o advokatima, autorima tužbe: http://www.vaticanbankclaims.com/

  članak na srpskom jeziku: http://www.emperors-clothes.com/serbo-croatian/articles/Holocaust%20lawsuit-sh.htm
  članak na srpskom jeziku: http://www.vaticanbankclaims.com/politik.htm
  http://www.remnantofgod.org/ustashe.htm#press

  sajt advokata koji zastupaju žrtve: http://www.vaticanbankclaims.com/

  o Vatikanskim zločinima i dobijenim parnicama zbog pedofilije u irskoj: http://vaticancrimesinireland.blogspot.com/2011/01/abuse-compensation-amount-some-catholic.html

  američki sud presudio da se Vatikanskoj banci može suditi u važećem pravnom sistemu: http://articles.sfgate.com/2005-04-19/news/17370175_1_vatican-bank-legal-system-dismissed

  vidiš, ovi američki advokati rade već godinama. Jedan od njih- Windle Turlev je advokat optužbe i zaslužan je za prvu multimilionsku odštetu po tužbi protiv dioceze rimo-katoličke crkve za seksualno iskorištavanje djece dobijene 1998. godine

  Nije istina da se ništa ne može. Ono što se može je: ne instrumentalizovati ovaj slučaj i ne kristiti ga za pravdanje bilo čijih drugih zločina. Jer genocid u II svjetskom ratu je jasan kao dan. I kao što vidiš, istrage se rade se uz pomoć američke administracije.Kao što se radilo i nakon II svjetskog rata. Ja lično znam čovjeka (i danas je živ) koji je živio sa jednim od fra zločinaca u inostranstvu, kao agent, dok se radilo na otkrivanju istine o pacovskim kanalima.
  nema tu više tajni i nedostižnih stvari.. ove konferencije koje nam prikazuju za domaću upotrebu su samo predstava za domaću publiku dok se borba vodi, na žalost, od strane stranaca a u našu korist.

 11. milanko, 27.05.2011. 18:37:31
  Svaka cast!
  Nisam zaista znao za ove stvari i hvala na informacijama.
  Cuo sam prije samo nekakve glasine ,generalno po tom pitanju,mada tad nisam vjerovao u to,jednostavno nisam znao da se iko ozbiljno bavi time a smatrao sam izmedju ostalog da su se gadovi na neki nacin ogradili nekom “rezolucijom“isposlovanom u ujedinjenim nacijama i slicno.
  Odlicno.To je pravi nacin borbe za Srpske interese.
  Neznam radi li ista “Veritas“ po tom pitanju i uopste dali iko poteze ta pitanja u globalu?
  Ako ne,onda je stvarno krajnje vrijeme,jer se mora ici u konacan rasplet tih zajebancija.

 12. Потегли су имунитет- наравно. Тако да се не може тужити држава Ватикан али, као што видиш, има ко може: Ватиканска банка и одређене групе унутар католичанста као што је овај фрањевачки ред Братства.. видиш да су организовани као војска – има стотине разних редова, струја – вјероватно свака има своје задужење. потом могу се тужити појединци…они су у Европи пали на најниже могуће гране.. тужи их ко стигне, број католичких вјерника који повлаче крштеницу из цркве драстично расте у Ирској, Њемачкој, Шпанији, Аустрији и још неким традиционално католичким земљама такода – и није чудо што 4. пут долазе у Хрватску…нико други неће да их зове..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *