Путин: Потребан сам Русији

Руски премијер Владимир Путин каже да је један од ријетких способних лидера данас у свијету и да је зато потребан Русији. Бранећи своју одлуку да се кандидује за предсједника по трећи пут Путин је рекао да данас нема довољно талентованих лидера у свијету који би замијенили његову генерацију, пише лист "Телеграф". Категорично одбацујући сугестије да […]

недеља, новембар 13, 2011 / 08:51

Руски премијер Владимир Путин каже да је један од ријетких способних лидера данас у свијету и да је зато потребан Русији.

Бранећи своју одлуку да се кандидује за предсједника по трећи пут Путин је рекао да данас нема довољно талентованих лидера у свијету који би замијенили његову генерацију, пише лист "Телеграф".

Категорично одбацујући сугестије да је руски де факто једнопартијски политички систем и даље на снази, он је признао да актуелни руски политички систем треба мијењати, али промјене ће бити еволутивне, а не револуционарне.

"Узмите на примјер Италију. Италијански премијер Силвио Берлускони се повлачи. Али, да ли у Италији постоји много политичара његовог калибра. Наведите ми бар једног", рекао је Путин групи међународних академика и новинара са којима се састао у Москви.

Описујући Берлусконија као "великог пријатеља" он је рекао да је имиџ италијанског премијера као женскароша намјерно смишљен да привуче пажњу у смислу завјере. Путин је похвалио Берлусконија као особу која је донијела политичку стабилност Италији.

Наводећи да ће бити тешко наћи достојног замјеника Берлусконију он је рекао да постоји несташица талентованих лидера и у САД, такође.

"Узмите на примјер САД, тамо ће ускоро бити избори. Републиканци можда могу побиједити, али они немају лидера. Цијели амерички систем треба да се мијења", каже Путин.

Сигуран да ће побиједити на предсједничким изборима у марту 2012. године и остати на власти до 2024. године он је рекао да јесте замјенљив, али да жели да остане због обавезе да предводи земљу у периоду, како је назива, "чудесне руске постсовјетске ренесансе".

"Можете да имате стотину нових људи и сви они мисле да могу да буду предсједници, они могу да покушају, али није лако наћи човјека за то мјесто", каже Путин.

Вјерује се да ће његови коментари уздрмати предсједника Дмитрија Медведева који се сагласио да замијени радно мјесто са Путином наредне године и постане премијер.

Западни академици који су посјетили Путина рекли су да вјерују да руски политички систем треба хитно мијењати.

Путин је одговорио да систем није идеалан, али да га треба мијењати постепеним реформама.

"Мислим да нема идеалних политичких система", рекао је он, подсјећајући да је британски систем омогућио Гордону Брауну да постане премијер без избора.

Он је додао да руски политички систем још није "завршио своје", али да ће бити промјена.

"Надам се да ће промјене бити еволутивног карактера уз консензус такозване владајуће елите и народа", рекао је Путин.

Понављајући уобичајене критике на рачун Запада због мијешања у послове других земаља као што је Либија он је напоменуо да се његов трећи мандат у Кремљу неће разликовати много од претходна два.

"Постоје одређене основне ствари које се не мијењају и никад неће, као што су љубав према отаџбини, повећање богатства народа и побољшање унутрашње и спољне безбједности", закључио је Путин./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *