Путин: Изградња „Јужног тока” почиње крајем 2012.

Премијер Русије Владимир Путин је данас затражио да изградња гасовода „Јужни ток”, којим треба да се испоручује руски природни гас у јужну и западну Европу заобилазећи Украјину, отпочне крајем 2012, а не почетком 2013, као што је раније планирано. "Мислим да би било пожељно да (изградња) отпочне крајем следеће године”, рекао је Путин у разговору […]

петак, децембар 30, 2011 / 17:14

Премијер Русије Владимир Путин је данас затражио да изградња гасовода „Јужни ток”, којим треба да се испоручује руски природни гас у јужну и западну Европу заобилазећи Украјину, отпочне крајем 2012, а не почетком 2013, као што је раније планирано.

"Мислим да би било пожељно да (изградња) отпочне крајем следеће године”, рекао је Путин у разговору с извршним директором „Гаспрома” Алексејем Милером, након што је раније ове седмице потписан споразума са Турском о полагању цјевовода за тај гасовод по дну Црног мора у специјалној економској зони Турске.

„Добро, тако ћемо и да урадимо”, одговорио је Милер на налог Путина који ће се на изборима за предсједника Русије, у марту идуће године, поново кандидовати за ту функцију.

Милер је након разговора с Путином одмах наложио профилним учесницима у пројекту да коригују графикон извођачких радова на изградњи „Јужног тока” ради убрзања његове реализације, саопштио је новинарима званични представник „Гаспрома” Сергеј Купријанов.

Према Милеровим ријечима, планирано је да током следеће године буду завршени сви пројектни и истраживачки радови на подморској дионици гасовода.

Милер је рекао да дужина подморске дионице „Јужног тока” износи 925 километара и њу ће сачињавати четири линије укупне пропусне моћи од 63 милијарде кубних метара гаса годишње, док ће копнени дио бити дуг више од 2.000 киломатара.

Трошкови градње морске и надземне дионице „Јужног тока” процијењени су на више од 15 милијарди евра, од чега ће „Гаспром” обезбиједити око 7,5 милијарди евра, рекао је Милер.

Шеф „Гаспрома” је прецизирао да ће 30 одсто укупних трошкова тог пројекта сносити учесници међународног конзорцијума, док ће преосталих 70 процената бити обезбијеђено зајмовима.

Милер је потврдио да ће инострани учесници у пројекту из Италије Француске и Њемачке учествовати само у изградњи морске диониоце, док ће копнени дио гасовода градити заједничка предузећа које је „Гаспром” основао са транзитним земљама – Бугарском, Србијом, Мађарском, Словенијом и Аустријом.

„Предвиђена је и изградња дионице тог гасовода у Хрватску и Републику Српску, а разматра се и могућност изградње крака до Македоније”, додао је Милер.

Он је изразио увјерење да ће сви радови на изградњи „Јужног тока” бити спроведени у року.

„Већ смо отпочели рад на свим националним транзитним дионицама. У току су истраживачки радови и већ смо прешли у фазу територијалног планирања. Сви радови теку строго по плану. Сада не постоје никакве сумње, ни на једној од дионица, да могу постојати било какве сметње у остварењу рока за завршетак изградње крајем 2015. и почетку испорука гаса”, предочио је Милер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *