Пуповац: Срби се одупиру асимилацији

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да се Срби у Хрватској још носе са великим бројем ратних и поратних тешкоћа, али да се њихов положај развија, да јачају своје институције и одупиру се асимилацији. "Боље је него што је било јуче, али далеко од онога како мислимо да би требало бити", […]

уторак, октобар 16, 2012 / 22:32

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да се Срби у Хрватској још носе са великим бројем ратних и поратних тешкоћа, али да се њихов положај развија, да јачају своје институције и одупиру се асимилацији.

"Боље је него што је било јуче, али далеко од онога како мислимо да би требало бити", рекао је Пуповац у Бањалуци пред почетак трибине "Положај Срба из Хрватске прије и након приступања ЕУ".

Као највећи проблем са којим се Срби у Хрватској суочавају, Пуповац је навео запошљавање, развој повратничких средина које немају подстицаја од државе и тешкоће у вези са ратним злочинима.

"Најмање резултата имамо када је ријеч о запошљавању. Оно што се догоди у приватном сектору се догоди, али када је у питању држава немамо резултата. Имамо Акциони план, али немамо акцију", рекао је Пуповац.

Он је навео да постоје двије врсте података о броју Срба повратника у Хрватску – званични подаци и они који се заснивају на истраживањима и који су ближи реалности.

Према званичним у Хрватску се вратило 136.000 Срба, док подаци који се заснивају на истраживањима показује да је ријеч од 60. 000 до 70.000 Срба.

Пуповац очекује да ће, након уласка Хрватске у ЕУ, Брисел, осим Загреба, бити адреса на којој се могу отворити питања Срба у Хрватској.

Он очекује и напредак у развоју подручја у која су се вратили Срби и боља рјешења у политици равномјерног развоја.

Пуповац је оцијенио да је процес приступања и преговора за улазак Хрватске у ЕУ већ утицао на рјешавање проблема Срба у Хрватској.

"Питања која су иначе чекала на рјешавање преко деценију, а у неким случајевима и дуже, почела су се рјешавати. Нека су ријешена, а нека су у поступку рјешавања", рекао је Пуповац.

Душан Басташић, предсједник Удружења "Јадовно 1941", које је организатор трибине, рекао је да Српско народно вијеће овом удружењу даје пуну подршку у реализацији њихових активности на подручју меморијализације и практиковања културе сјећања на стратишту Госпић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *