Пуђдемон и министри условно слободни, ускоро суд

Белгијски истражни судија условно је ослободио бившег каталонског лидера Карлеса Пуђдемона и четири министра његове смијењене владе, а они пред белгијским судом треба да се појаве у наредних 15 дана

понедељак, новембар 6, 2017 / 09:56

То је данас саопштило је данас белгијско тужилаштво.

Пуђдемону, који се јуче ујутро предао белгијској полицији након што је Шпанија против њега издала Европски налог за хапшење због побуне и проневјере јавних фондова, забрањено је да напусти Белгију без одобрења судије, преноси Ројтерс.

„Сљедећи корак у процедури је појављивање пет тражених особа пред белгијским судом у наредних 15 дана“, наводи се у саопштењу белгијског тужилаштва.

Захтјев, који је јуче током поподнева поднијело тужилаштво у Бриселу, за привремено пуштање свих тражених особа, издао је истражни судија, саопштила је претходно канцеларија тужиоца, пренио је АФП.

Они морају да оставе адресу на којој се налазе и да се одазову на све судске и полицијске позиве. На ту одлуку не може да се уложи жалба, пише у саопштењу канцеларије.

Пуђдемон и четири бивша министра саслушавани су више од 10 сати, објавила је раније белгијска ВРТ телевизија.

Како се наводи, судија је одлучио да одобри условно пуштање пет бивших каталонских званичника до одлуке суда о томе да ли да спроведе Европски налог за хапшење, који је издала Шпанија, пренијела је британска агенција.

Те мјере су услиједиле након што су каталонске власти прогласиле независност те области од Шпаније. Централне власти у Мадриду су потом увеле директну принудну управу и укинуле аутономију тој области. Смијениле су руководство и расписале изборе за 21. децембар.

Пуђдемон је почетком ове недјеље допутовао у Брисел, а прије два дана се заједно са четворицом министара предао белгихјским властима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *