Први српски филм приказан на Палама

Инсертима из првог српског играног филма “Карађорђе“, вечерас је на Филозофском факултету на Палама почео трећи програм “Филмотеке“ посвећен стогодишњици српског филма. Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић, који је гост “Филмотеке“, у свом уводном излагању дао је кратки преглед историје српског играног филма од 1911. до 2011. године. Филм “Карађорђе“ који је снимљен у […]

среда, децембар 14, 2011 / 19:20

Инсертима из првог српског играног филма “Карађорђе“, вечерас је на Филозофском факултету на Палама почео трећи програм “Филмотеке“ посвећен стогодишњици српског филма.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић, који је гост “Филмотеке“, у свом уводном излагању дао је кратки преглед историје српског играног филма од 1911. до 2011. године.

Филм “Карађорђе“ који је снимљен у љето 1911. године сматрао се изгубљеним још од 1929. године, да би га у Аустијском филмском архиву 2003. године пронашао управо Александар Ерељановић.

У другом дијелу вечерашњег програма приказан је играни филм Александра Петровића “Сакупљачи перја“ који се у историји српске и југословенске кинематографије сврстава међу најзначајнија филмска остварења такозваног “црног таласа“.

Филм је снимљен 1976. године, у продукцији Авала филма, а исте године је постигао и међународну славу освојивши гран при жирија Филмског фестивала у Кану, те награду Међународног удружења филмских критичара Фипресци, да би 1968. године био номинован и за Оскара.

Трећи програм “Филмотеке“, који реализује Кинотека РС у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, биће приказан сутра и у Центру за Омладину и спорт “Поглед“ у Хан Пијеску у 18.00 часова, а улаз за публику биће слободан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *