Противградна заштита РС покрала патент

Здравко Шпирић, магистар техничких наука и познати иноватор из Бање Луке чији су патенти у области осавремењавања система противградне заштите добили највиша признања у БиХ и Србији, оптужио је директора „Противградне превентиве РС“ Јовишу Ковачевића за крађу интелектуалне својине. Огорчени Шпирић истиче да пројекат под називом „Успостављање техничког метеоролошког сервиса и модернизација система противградне превентиве […]

петак, децембар 2, 2011 / 08:16

Здравко Шпирић, магистар техничких наука и познати иноватор из Бање Луке чији су патенти у области осавремењавања система противградне заштите добили највиша признања у БиХ и Србији, оптужио је директора „Противградне превентиве РС“ Јовишу Ковачевића за крађу интелектуалне својине.

Огорчени Шпирић истиче да пројекат под називом „Успостављање техничког метеоролошког сервиса и модернизација система противградне превентиве РС", који је јуче у Градишки поводом 40-годишњице рада „Противградне превентиве" свечано промовисао Ковачевић, представља плагијат. Он тврди да је ријеч о пројекту заснованом на његовим изумима и поручује да је већ припремио кривичне пријаве против оних који су без његовог знања и дозволе користили заштићени патент.

Потрошио 200.000 КМ

– Директор „Противградне превентиве РС" Јовиша Ковачевић јуче је у Градишки представио мој пројекат коме је само мало промијенио назив! Наиме, ријеч је о „Аутоматском систему за стимулацију падавина и сузбијање града" који сам прије више од три године званично представио на Сајму иновација „Иност" у Бањој Луци. За иновативна рјешења у систему противградне заштите која омогућавају потпуну контролу над временским приликама и правовремено реаговање на опасности од града, на „Иносту" сам добио прву награду – каже Шпирић.

Према његовим ријечима, идејно рјешење аутоматског система противградне заштите побрало је бројна признања и награде, међу којима се посебно истичу златна медаља на Међународном сајму проналазаштва у Београду и Повеља за најбољу иновацију коју му је 2008. године додијелило Удружење проналазача Србије. Међутим, надлежни из „Противградне превентиве РС" никад нису ни покушали да званично контактирају са њим и његов револуционарни изум искористе за унапређење домаћег система противградне заштите.

– Умјесто да тражи дозволу за коришћење мог патента, директор „Противградне превентиве" дао је себи за право да се пред министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирославом Миловановићем похвали како је, ето, поводом обиљежавања 40-годишњице рада предузећа „он покренуо нови пројекат"! Аутоматски лансери ракета, које сам смислио у време док сам радио у „Фирма системима" из Градишке и за чију смо реализацију моји сарадници и ја потрошили више од 200.000 марака властитог новца и четири године мукотрпног рада, Ковачевић је без мог знања и дозволе представио као некакво „револуционарно" откриће „Противградне превентиве". Не преостаје ми ништа друго него да плагијатора кривично гоним пред надлежним судовима – поручује огорчени Шпирић.

Бесмислене оптужбе?

С друге стране, директор ЈП „Противградна превентива РС" Јовиша Ковачевић за Прес РС каже да су оптужбе које је на његов рачун изнео иноватор Здравко Шпирић потпуно бесмислене. Он не пориче да је јуче у Градишки, у присуству угледних званица из Владе РС, представио нови пројекат који ће, према његовим ријечима, осавременити систем противградне заштите у РС, али категорично тврди да у њему нису коришћене Шпирићеве идеје.

– Познато ми је да се Шпирић стално жали на то како смо му, наводно, украли патент и без његовог знања га искористили за израду аутоматских ракетних лансера. То апсолутно није тачно, јер су аутори овог пројекта стручњаци из предузећа „Калдера" у Лакташима. Осим тога, права истина је да Шпирић уопште није заштитио патенте под својим именом, већ је то урађено у име предузећа „Фирма системи" гдје је некад радио, а после је успио да се посвађа и са њима! Иако су „Фирма системи" развили пројекат аутоматских ракетних лансера, још једном понављам да су наше нове лансере пројектовали у „Калдери" и стварно ми није јасно зашто се Шпирић буни – каже Ковачевић. 

Систем чува усјеве

Здравко Шпирић за Прес РС каже да би применом његовог система за аутоматску заштиту од града и стимулацијом падавина пољопривредни усјеви у РС готово у потпуности били заштићени од елементарних непогода.

– Ријеч је о добро разрађеном пројекту у коме је до танчина развијен савремени систем контроле метеоролошких прилика и правовремено противградно дјеловање. Мој систем може да покрива општину, државу, комплетан регион, па чак и цијелу југоисточну Европу. У аутоматски систем противградне заштите уграђен је прецизни уређај који упозорава на опасност од града и ракете се аутоматски испаљују за свега неколико секунди. Осим тога, аутоматски противградни лансер истовремено је и генератор за стимулацију падавина у сушном периоду и садржи компоненте које аутоматски очитавају податке са потребне локације – открива Шпирић.0 КОМЕНТАРА

 1. Па добро „друже Игрутине“ Шпирићу!!!
  Кад сте већ добили прву награду на Иносту, зар је нешто фалило да исту заштитите макар на нивоу БеХа у Агенцији за заштиту интелектуалне својине која има канцеларију у БЛ???
  Апликација не кошта више од 200КМ!
  Регионално се штити у БГ, итд…
  О Боже, па кад ћемо почети да размишљамо као сав нормалан свет? Знамо гдје живимо, знамо да се краде из очију, знамо да на власти стоје најсналажљивији шибицари, знамо да су нам локални монополисти најбезобзирнији профитери протеклог рата…!?
  Све је то било и у Француској и у Њемачкој послије ратова, али су људи знали да се од мафије штите – СИСТЕМОМ!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *