Протести у Хрватској – За домовину

Незадовољни пресудом хрватским генералима Анти Горовини и Младену Маркачу, десетак хиљада грађана протестовало на Тргу Бана Јелачића у Загребу, под мотом „За домовину“. Протести подршке хрватским генералима одржани су и у Ријеци, Осијеку и Сплиту. Осим што је група окупљених грађана на централном градском тргу поцијепала заставу Европске уније и запријетила наставком протеста, данашњи протести […]

субота, април 16, 2011 / 17:05

Незадовољни пресудом хрватским генералима Анти Горовини и Младену Маркачу, десетак хиљада грађана протестовало на Тргу Бана Јелачића у Загребу, под мотом „За домовину“.

Протести подршке хрватским генералима одржани су и у Ријеци, Осијеку и Сплиту.

Осим што је група окупљених грађана на централном градском тргу поцијепала заставу Европске уније и запријетила наставком протеста, данашњи протести су протекли мирно.

"Хрватска влада је издајничка и мора да обустави преговоре са Европском унијом", поручено је са скупа.

Послије одржаних говора, грађани су углавном међусобно коментарисали пресуду генералима, уз пјесме Томпсона. На крају протеста, на Тргу Бана Јелачића, појавиле су се црне заставе са натписима "За дом спремни".

КЕРУМ НАПАДНУТ НА ПРОТЕСТУ У СПЛИТУ

На протесту подршке хрватским генералима у Сплиту, нападнут је градоначелник Жељко Керум. "Све је кренуло у кривом смеру", говорио је Керум пред окупљеним грађанима.

"Тадић се шепурио по Бријунима, а Јосиповић му је домаћин". Током говора градоначелник је прекинут повицима из публике, који су га омели, па је започео свађу са једним младићем, преноси Индекс.

"Ти си један урбани Југославен, због таквих се ово и догодило", викао је Керум према публици. Није, међутим, примијетио да му са леђа прилази други младић који је скочио према њему и напао га.

Окршај је трајао неколико тренутака, а обезбјеђење и полиција спријечили су већи инцидент, јер је група људи, називајући га четником, кренула да се обрачуна са младићем.0 КОМЕНТАРА

 1. Za svako zlo, krivi vam Srbi. E sad malo kukajte, krajnje je vrijeme da i vi zakukate. Nije mi jasno sta ste do sada cekali. Valjda vam je sad jasno da jos nije sve doslo na svoje. U svakom slucaju sta ste zasluzili, dobro ste vi i prosli.

 2. Фасцинантна је реакција Косорке- стала иза ових и преговара са њима, разрађује стратегију, не признају одлуку у смислу да је хрватска продикт удруженог злочиначког подухвата, него оспорава, води борбу,… замислите да је Младић осуђен, како би реаговао Тадић?!

 3. Ментор, 17.04.2011. 00:01:59

  “… замислите да је Младић осуђен, како би реаговао Тадић?!“

  Косорка је премијерка Хрватске, а Готовина је учинио злочин по наредби хрватског руководства што је окарактерисано као удружени злочиначки подухват.

  Не видим какве везе има Србија са генералом ВРС који је оптужен за злочине у другој држави. Какве везе има Тадић и Србија са грађанским ратом у БиХ. Нема нико шта да реагује, прихвати се пресуда и тачка.

  Као што Хрватске државе неће нестати зато што је настала на злочину, тако ни РС неће нестати без обзира шта ће бити са Младићем. Па ни Њемачке није нестало послије Хитлера.

  Смири мало хормоне и схвати да је РС преча од судбине било којег појединца па макар то био теби симпатични Младић.

  Хрватска је настала вољом хрватског народа, као што је РС настала вољом српског народа у БиХ и те ствари су неупитне. Па то и свијет свакодневно понавља, али плитка памет то не разумије. Нема везе злочин са легитимном вољом народа.

  Вријеме је да се Срби престану угледати на усташе и да их копирају. Нека се они брукају пред свијетом, ми нећемо. Срби треба да се врате својим антифашистичким традицијама Равногорског и партизанског покрета. Нека свако бира по жељи. Ми Срби бар антифашистичких покретза имамо и за љевичаре и за десничаре.

 4. Потпуно се слажем са Симом да не треба Срби да се угледају на Хрвате. Њихова болесна реакција је типична. Хрватска јавност је била потпуно неспремна за овакву пресуду, јер је дуго тетошена другим причама, и зато је ово овако тешко поднијела. Срби су научили и да их не мазе и да подносе ударце, али и да узврате када треба. И Срби увијек треба да реагују као прави хришћани за разлику од ових римокатоличких лицемјера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *