Протести подршке Ердогану у Македонији

У македонским градовима Скопљу и Гостивару су одржани протести подршке турском премијеру Реџепу Тајипу Ердогану. У Скопљу, у Старој скопској чаршији, испред Мурат Пашине џамије, уз традиционалну турску музику, окупили су се Турци, Бошњаци, Албанци, али и Македонци, који су подржали Ердогана, називајући га другим човјеком по важности за Турке после исламског пророка Мухамеда. „Он […]

субота, јун 15, 2013 / 08:29

У македонским градовима Скопљу и Гостивару су одржани протести подршке турском премијеру Реџепу Тајипу Ердогану.

У Скопљу, у Старој скопској чаршији, испред Мурат Пашине џамије, уз традиционалну турску музику, окупили су се Турци, Бошњаци, Албанци, али и Македонци, који су подржали Ердогана, називајући га другим човјеком по важности за Турке после исламског пророка Мухамеда.

„Он је лидер за демократију, за људска права и економију. Турска је поново постала сила и сада му завиде. Мухамед је један, а Ердоган је други по важности”, рекли су неки од присутних.

У исто вријеме у Гостивару, под паролом „Ердогане не сагињи се, Балкан је уз тебе”, скуп подршке одржали су Турци из неколико балакнских земаља.

Међу присутнима су били министар без портфеља у македонској влади Хади Незир и предсједник странке Турака у Македонији Кенан Хасипи, а скуп је био директно емитиван на Турској националој телевизији ТРТ.

Прије двије недеље, група грађана, међу којима је било и глумаца из Турског театра у Скопљу, протестовали су због политике Ердогана, у знак солидарности са демонстрантима у Турској.

У међувремену, Ердоган је позвао демонстранте да до вечерас окончању окупацију истанбулског парка Гези, пошто је обећао да ће обуставити спорне планове о његовом преуређењу.

Демонстрације за спас око 600 стабала у парку Гези почеле су 31. маја, а потом су прерасле у антивладине протесте у више турских градова.

У протестима је живот изгубило петоро људи, укључујући једног полицајца, а готово 5.000 особа је повријеђено.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *