Протест десетина хиљада Египћана на тргу Тахрир

Десетине хиљада Египћана окупилило се данас на тргу Тахрир у Каиру, у знак протеста због насиља над демонстрантима, после објављивања снимка војника који туку, шутирају и вуку за косу жене на протестима. Демонстранти су носили фотографије људи убијених у насилном сузбијању протеста, који су почели прошле седмице и у којима је живот изгубило најмање 17 […]

петак, децембар 23, 2011 / 22:39

Десетине хиљада Египћана окупилило се данас на тргу Тахрир у Каиру, у знак протеста због насиља над демонстрантима, после објављивања снимка војника који туку, шутирају и вуку за косу жене на протестима.

Демонстранти су носили фотографије људи убијених у насилном сузбијању протеста, који су почели прошле седмице и у којима је живот изгубило најмање 17 људи, пренео је АП.

Снимак на којем се види како припадници снага безбједности ударају и злостављају жене које леже на земљи изазвао је запрепашћење и огорчење многих у Египту, али и широм свијета, одакле су стигле оштре критике.

У четврти Абаси, у другом крају Каира, истовремено је одржан скуп у знак подршке војсци, која и даље ужива велики углед у тој сјеверноафричкој држави. На контрамитингу се окупило неколико хиљада људи.

Египћани су и даље подијељени, што потврдују сукоби војске и демонстраната који захтијевају цивилну владу.

После свргавања Хоснија Мубарака у фебруару, земљом управља војни савјет, на чијем је челу фелдмаршал Хусеин Тантави.

Генерали су обећали да ће до краја јуна 2012. године пренијети власт на изабраног предсједника, али су упозорили и да неће толерисати протесте „чији је циљ рушење државе”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *