Прорадио нафтовод између Русије и Кине

Први нафтовод између Русије и Кине пуштен је данас у рад, што се види као јачање веза највећег произвођача нафте на свијету и њеног највећег потрошача, јавили су државни медији. Нафта је почела да тече кроз нафтовод који повезује Сибир са рафинеријама у сјевероисточном кинеском граду Дакинг у 11.00 часова, након два мјесеца тестирања, јавља […]

недеља, јануар 2, 2011 / 13:13

Први нафтовод између Русије и Кине пуштен је данас у рад, што се види као јачање веза највећег произвођача нафте на свијету и њеног највећег потрошача, јавили су државни медији.

Нафта је почела да тече кроз нафтовод који повезује Сибир са рафинеријама у сјевероисточном кинеском граду Дакинг у 11.00 часова, након два мјесеца тестирања, јавља Синхуа.

Кинески предсједник Ху Ђинтао и његов руски колега Дмитри Медведев симболично су отворили нафтовод 27. септембра 2010. године. Нафтовод је на руској страни дуг 2 694 километра, а на кинеској 930 километара.

Овај нафтовод може да преноси 30 милиона тона нафте годишње и помоћи ће Кини да оствари свој циљ увоза различитих енергената. Према договору из 2009. године Кина ће наредних 20 година примати нафту у замјену за зајам вриједан 25 милијарди долара.

Кина је од САД преузела је позицију највећег потрошача енергената и 70 одсто енергије добија од сагоријевања угља, али жели да има више извора укључујући гас, нуклеарну енергију као обновљиве врсте типа вјетра.

У октобру 2009. године током посјете премијера Владимира Путина Пекингу руски гигант "Гаспром" и кинеска Национална нафтна компанија потписали су оквирни споразум о испоруци 70 милијарди кубних метара руског гаса Кини годишње.

Споразум, међутим, још није ступио на снагу због неслагања око цијене гаса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *