Пронађена статуа Тутанкамоновог деде

У Египту је пронађена велика статуа краља Аменхотепа Трећег или Тутанкамоновог дједе који је владао прије 3 400 година, пише британски дневник „Дејли телеграф“. Египатски Врховни савјет за антиквитете навео је да је статуа пронађена у краљевом погребном светилишту у граду Луксору на југу Египта. У саопштењу се наводи да је статуа виша од 13 […]

петак, децембар 2, 2011 / 08:57

У Египту је пронађена велика статуа краља Аменхотепа Трећег или Тутанкамоновог дједе који је владао прије 3 400 година, пише британски дневник „Дејли телеграф“.

Египатски Врховни савјет за антиквитете навео је да је статуа пронађена у краљевом погребном светилишту у граду Луксору на југу Египта.

У саопштењу се наводи да је статуа виша од 13 метара и да је састављена од великих дјелова који су некада били заједно и представљали су краља у стојећем ставу.

Аменхотеп Трећи владао је Египтом у периоду од 1390. године и 1352. године прије нове ере и био је отац Ахенатена "јеретичког фараона" сматраног за претходника монотеизма јер је покушао да уведе само обожавање бога Атена. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *