Пронађена статуа Аменхотепа Трећег

Египатски археолози пронашли су једну од највећих до сада нађених статуа фараона Аменхотепа Трећег његовом храму у Луксору.  Статуа висока 13 метара једна је од двије статуе које су красиле сјеверни улаз у велики храм на западној обали Нила око којег су у току обимни археолошки радови. Статуу чини седам великих блокова кварцита, а недостаје […]

уторак, април 26, 2011 / 18:21

Египатски археолози пронашли су једну од највећих до сада нађених статуа фараона Аменхотепа Трећег његовом храму у Луксору.

 Статуа висока 13 метара једна је од двије статуе које су красиле сјеверни улаз у велики храм на западној обали Нила око којег су у току обимни археолошки радови.

Статуу чини седам великих блокова кварцита, а недостаје јој глава. Први пут је откривена 1928, а потом је поново сакривена, наводе египатске археолошке власти. Археолози очекују да ће другу статуу пронаћи у наредној сезони ископавања.

Надзорник ископавања Абдел-Гафар Вагди рекао је да су пронађене још двије статуе, бога Тота са главом павијана и 1,85 метара висока статуа богиње Секмет са главом лава.

Храм стар 3.400 године један је од највећих храмова на обали Нила у Луксору, гдје су моћни фараони египатског Новог царства изградили своје гробнице.

Аменхотеп Трећи, који је био деда чувеног дјечака-фараона Тутанкамона, владао је у 14. веку прије нове ере на врхунцу Новог царства и водио је велико царство које се простирало од Нубије на југу до Сирије на сјеверу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *