Пронађена најстарија бушилица на свијету

​Научници су открили алат сличан савременој бушилици током ископавања хумке Актопраклик у сјеверозападној турској провинцији Бурса. Научници сматрају да је старост алатке око седам и по хиљада година. Ово откриће представља мали штап на чијем крају је ужетом причвршћен кремен камен. Избор у корист овог камена условљен је чињеницом да је кремен најтврђи природни камен. […]

понедељак, јун 12, 2017 / 17:46

​Научници су открили алат сличан савременој бушилици током ископавања хумке Актопраклик у сјеверозападној турској провинцији Бурса. Научници сматрају да је старост алатке око седам и по хиљада година.

Ово откриће представља мали штап на чијем крају је ужетом причвршћен кремен камен. Избор у корист овог камена условљен је чињеницом да је кремен најтврђи природни камен.

Врх бушилице намjерно је тесан да буде издужен (облика метка) како би се повећало његово дејство. После успjешних тестова древног алата, научници су закључили да се он користио за стварање разних украса, а посебно перлица.

Археолошки радови се на подручју хумке Актопраклик воде последњих 13 година, а сви пронађени артефакти су пребачени у археолошки парк-музеј под отвореним небом, у којем експонати посjетиоцима омогућују да се упознају са начином живота древних народа неолита и халколита.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *