Промјена историјских улога: Аустрија тражи имовину које се одрекла

Предсjедник Аустрије Хајнц Фишер изразио је у разговору са предсjедником Србије Томиславом Николићем интересовање за повратак имовине аустријским грађанима у Србији, а у складу са Законом о реституцији. Фишер и Николић су се састали јуче на маргинама Самита држава централне Европе у Братислави Фишер је рекао да је потребно да стручњаци из обје администрације размотре […]

петак, јун 14, 2013 / 10:04

Предсjедник Аустрије Хајнц Фишер изразио је у разговору са предсjедником Србије Томиславом Николићем интересовање за повратак имовине аустријским грађанима у Србији, а у складу са Законом о реституцији.

Фишер и Николић су се састали јуче на маргинама Самита држава централне Европе у Братислави

Фишер је рекао да је потребно да стручњаци из обје администрације размотре Уговор између Аустрије и Федеративне народне Републике Југославије, којим се Аустрија одрекла те имовине још 1955. године.

Предсједници Николић и Фишер разговарали су о европском путу Србије и њеном настојању да постане пуноправни члану Европске уније.

Николић је истакао да цијени подршку Аустрије тежњама Србије да добије датум за отпочињање преговора о чланству у Европској унији, јер је, како је рекао, Србија то заслужила.

“Србија је испунила све што је било потребно, а искрено је приступила и рјешавању проблема Косова и Метохије. Србија неће признати независност своје јужне покрајине, али је заинтересована да свим грађанима Косова и Метохије омогући бољи животни стандард”, казао је Николић.

Фишер је поручио да је став Аустрије о евроинтеграцијама Србије познат и јасан и да та земља снажно подржава тај процес.

Он је нагласио да до 28. јуна, када треба да буде донијета коначна одлука о почетку приступних преговора између Србије и ЕУ, треба радити на убјеђивању земаља које се још нису опредијелиле да на самиту крајем мјесеца треба одредити датум за Србију.

Предсједник Фишер је упутио позив Николићу да посјети Аустрију.0 КОМЕНТАРА

  1. Па кад видиш да је мекано- што да не удараш.. 🙂 Следеће је вјероватно питање одштете породицама побијених припадника Вермахта..B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *