Продужене санкције Бјелорусији

Министри иностраних послова ЕУ данас су продужили санкције режиму у Бјелорусији најмање до октобра 2013. године уколико не спроведу демократске реформе. Шефови дипломатија су са састанка у Луксембургу саопштили да су и даље "веома озбиљно забринути због недостатка поштовања људских права, демократије и владавине закона у Бјелорусији". ЕУ је Бјелорусији увела санкције на увоз наоружања […]

уторак, октобар 16, 2012 / 07:14

Министри иностраних послова ЕУ данас су продужили санкције режиму у Бјелорусији најмање до октобра 2013. године уколико не спроведу демократске реформе.

Шефови дипломатија су са састанка у Луксембургу саопштили да су и даље "веома озбиљно забринути због недостатка поштовања људских права, демократије и владавине закона у Бјелорусији".

ЕУ је Бјелорусији увела санкције на увоз наоружања а на "црној листи" су 243 особе и 32 фирме, којима су замрзнута средства и забрањена путовања.

Министри су критиковали парламентарне изборе, који су у септембру одржани у Бјелорусији, оцијенивши их "пропуштеном шансом" и од владе су затражили да ослободи политичке затворенике док су позвали на "прекид узнемиравања цивилног друштва, политичке опозиције и независних медија".

Истовремено, министри су нагласили да њихова политика није за спровођење изолације, јер европски блок са Бјелорусијом одржава везе на техничком нивоу и подржава грађанско друштво у тој бившој совјетској републици.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *