Прљави послови Кристофера Дела

Амбасадор САД у Приштини Кристофер Дел био је умијешан у извоз шљаке из Трепче и управо због овог посла избио је хладни рат америчке и британске администрације на Косову и Метохији, пише београдски дневник „Блиц“.  Лист наводи да је Дел овим послом, али и омогућавањем појединим људима Хашима Тачија да узму "дио колача", заправо обезбјеђивао […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 10:40

Амбасадор САД у Приштини Кристофер Дел био је умијешан у извоз шљаке из Трепче и управо због овог посла избио је хладни рат америчке и британске администрације на Косову и Метохији, пише београдски дневник „Блиц“.

 Лист наводи да је Дел овим послом, али и омогућавањем појединим људима Хашима Тачија да узму "дио колача", заправо обезбјеђивао уносан бизниз за фирму посестриму бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт. Према сазнањима "Блица", Тачијев човјек за овај посао је његов сарадник Демир Аслани.

Лист наводи да осим политичког, амерички амбасадор има и лични интерес да се на административној линији између сјеверног Косова и централне Србије успостави контрола Приштине.

"Посао, који је најдиректније везан за њега, тесна је пословна веза са америчком корпорацијом која учествује у градњи пута од Тиране до Мердара. Од наплате тог посла и амбасадор добија проценат", пише "Блиц" и додаје да аутопут граде америчка фирма "Бехтел" и турски партнер "Енка".

Лист подсјећа да су до сада сумњиви аранжмани били тема овдашње јавности, али да је рад амбасадора први пут јавно осуђен и током расправе о Балкану у Одбору за спољне послове америчког Конгреса, када је конгресмен Тед Поу из Тексаса описао понашање Дела као "узнемиравајуће".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *