Привремено блокирана имовина осумњиченог у акцији “Кубикус“

У оквиру акције „Кубикус“ Министарство унутрашњих послова РС, до сада је блокирало-замрзло или привремено одузело имовину у вриједности од око 3.500.000,00 КМ. У оквиру поменуте акције коју проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Јединица за борбу против организованог криминалитета и корупције и Одјељење за финансијске истраге и откривање имовине стечене извршењем кривичног дјела извршили су […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 16:08

У оквиру акције „Кубикус“ Министарство унутрашњих послова РС, до сада је блокирало-замрзло или привремено одузело имовину у вриједности од око 3.500.000,00 КМ.

У оквиру поменуте акције коју проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Јединица за борбу против организованог криминалитета и корупције и Одјељење за финансијске истраге и откривање имовине стечене извршењем кривичног дјела извршили су финансијске провјере имовине осумњичених Б.Д., Д.М. и М.В. и сачинили Прелиминарни извјештај о финансијској истрази.

Сходно члану 21. и 22. Закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дијела, Окружном суду Бања Лука предложено је да се поднесе Захтјев за привремено одузимање, односно привремену мјеру забране располагања или отуђења имовином на основу члана 138. став 1. ЗКП-а РС, а у складу са чланом 4. Закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дијела како би се спријечило коришћење, отуђење или располагање имовином која је наведена у извјештају.

Окружни суд Бања Лука, Посебно одјељење за организовани најтеже облике привредног криминала је на основу Прелиминарног извјештаја донио Рјешење на основу кога је одређена привремена мјера одузимања ради обезбјеђења, забрана отуђења или располагања следећим непокретностима које су у власништву Д.Б. и њему повезаних лица:
– Стамбени и пословни простори, укупна тржишна вриједност наведене блокиране имовине је око 2.100.000,00 КМ.

Имајући у виду све наведено, укупна вриједност имовине (аутомобили, новац, драгоцјености, стамбено пословни објекти) која је до сада привремено одузета, односно блокирана по Наредби суда је:
-Новац у износу од 260.000,00 КМ,
-Аутомобили, вриједности 350.000,00 КМ,
-Драгоцјености, вриједности око 100.000,00 КМ,
-Блокирана новчана средства на рачунима 150.000,00 КМ у валутној противриједости,
-Стамбени и пословни простори на којима је одређена мјера привременог одузимања ради обезбјеђења, забрана отуђења или располагања и оптерећења, укупне тржишне вредности око 2.100.000,00 КМ.

Укупна вриједност имовине која је, до сада, привремено одузета односно блокирана-замрзнута је око 3.500.000,00 КМ (имајући у виду и привремено одузете рачунаре, рачунарску опрему односно високотехнолошке софтверске програме) и још напомињемо да је и вриједност одузетих картица и бонова за интернет игре „тексас холден покер“ у номиналној вриједности преко 1.000.000,00 КМ.

Велику подршку и асистенцију у реализацији ове финансијске истраге, пружило је и Финансијско-обавјештајно одјељење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *