Приштина: Меркелова поручила Србима да укину институције

Њемачка канцеларка Ангела Меркел стигла је у данас у Приштину у једнодневну посјету самопрогашеним властима на Косову. Меркелова је послије разговора рекла да Србија мора да настави са примјеном споразума постигнутих у договору са Приштином, која је испунила свеој дио обавеза. Она је поновила и да је неопходно “гашење српских структура на Косову, како би […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 15:45

Њемачка канцеларка Ангела Меркел стигла је у данас у Приштину у једнодневну посјету самопрогашеним властима на Косову.

Меркелова је послије разговора рекла да Србија мора да настави са примјеном споразума постигнутих у договору са Приштином, која је испунила свеој дио обавеза. Она је поновила и да је неопходно “гашење српских структура на Косову, како би се постигао напредак у односима Србије и Косова“, објавио је Радио Слободна Европа.

Меркел је од “косовских власти“ затражила да дају допринос нормализацији односа са Србијом, како би се и даље одржала комуникација.

"Потребно је пронаћи могућности за слободну трговину, могућности за граничну сарадњу и укинути паралелне структуре на Косову. И у Србији смо пренијели шта очекујемо, а наша очекивања смо данас пренијели и Косову", рекла је Меркелова.

Меркел је рекла да постоје директни контакти са Београдом, којем је јасно речено да треба успоставити разумну робну размјену са Косовом, што тренутно није случај, да се успостави контрола прелаза и укину парлалене структуре. Она је додала да у Приштини не жели да говори о томе шта Србија треба да учини, већ да је Тачију рекла шта Приштина треба да уради.

"Учињен је велики корак и мислим да је ред на косовску страну да да нешто од себе како би дошло до мирног рјешења овог конфликта, а ту је укључена и отворена комуникација са Србијом. Ми желимо да се својом присутношћу, са нашим војницима у склопу НАТО, као и са нашим представицима цивилних мисија, ангажујемо да овај регион буде најсигурнији", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре.

Тачи: Желимо да будемо део ЕУ
Тачи је захвалио Ангели Меркел на подршци и поручио да ће “Косово наставити да испуњава неопходне критеријуме у процесу европских интеграција“.

"Ми желимо да будемо дио Европске уније (ЕУ), трећина наших грађана живи у ЕУ, а само у Њемачкој има више од 250.000 грађана Косова", рекао је Тачи.

Говорећи о дијалогу са Србијом, Тачи је рекао да би Београд требало да почне са примЈеном споразума. Тачи је рекао да се “моли за брзо оздрављење Њемачких војника Кфора, који су повријеђени у сукобима на сјеверу Косова. “
 0 КОМЕНТАРА

 1. Од свих чуда србске византијске архитектуре, нема ничег чудеснијег од цркве у манастиру Грачаница. То је милутиново највеће постигнуће и водећи пример косметског стила.

  Сесил Стјуарт (Енглеска), 1968.

  Од Лазара је у србском народу остала позната косовска мисао и опредељење (Његош), или тзв. КОСОВСКИ ЗАВЕТ, који представља србско остварење хришћанског виђења и доживљаја историје као драме у којој крајња победа припада добру и правди, човештву, духовној слободи.

  Франсис Конт (Француска), 1986.

  Кад су пукле заробљеничке жице и кад се 5 000 живих србских костура нашло слободно у нашој средини, ти костури су – миловали нашу децу, давали им бомбоне! Разговарали су са нама! Срби су, дакле, миловали децу оних који су њихову отаџбину у црно завили! Тек сада разумемо зашто је наш велики песник Гете учио србски језик. Сад тек схватамо зашто је Бизмарку последња реч на самртној постељи била – Србија. Та победа Срба је већа и узвишенија од сваке материјалне победе! Такву победу, чини ми се, могли су извојевати и добити само Срби, однеговани у њиховом Светосавском духу и јуначким епским песмама, које је наш Гете тако волео… Ова победа ће вековима живети у душама Намаца, а тој победи, и Србима, који су је извојевали, желео сам да посветим ову моју последњу свештеничку проповед.

  Из проповеди протестантског пастора Фридриха Грисендорфа, одржане маја 1945. у селу Евербургу, крај Оснабрика.

  „Другови! Косово! Косово!“

  Војници су стајали и зурили у њега. Онда су видели како сјахује, скида шапку, ставља је на груди и преко ње укршта руке као када се човек моли. Није ништа говорио, само је повио главу. А онда војници, један за другим, поскидаше своје капе, свише главе и остадоше као и пуковник у молитви.

  Видело се како се пушке са блиставим бајонетима спуштају и хиљаде људи како се свијају и љубе свету земљу.

  Хенрик Аугуст Ангел (Норвешка), 1913.

 2. Један познати француски архитекта кад је видио Милутинову Грачаницу изјавио је за француске новине да та црква у архитектонском смислу нема премца у познатом градитељству у историји. Данас постоји тенденција да се све што је српски идентитет на Космету припише Албанцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *