Прислушкивање: Има ли ме!?

Независне новине објавиле списак М:тел бројева који су нелегално прислушкивани: Иако је законима о кривичном поступку БиХ и РС дефинисано да је судија за претходни поступак након предузете мјере прислушкивања обавезан обавијестити лице које је прислушкивано, готово нико са списка прислушкиваних бројева није обавијештен о томе. Законом о кривичном поступку БиХ члан 119 став (3) […]

уторак, април 19, 2011 / 12:42

Независне новине објавиле списак М:тел бројева који су нелегално прислушкивани: Иако је законима о кривичном поступку БиХ и РС дефинисано да је судија за претходни поступак након предузете мјере прислушкивања обавезан обавијестити лице које је прислушкивано, готово нико са списка прислушкиваних бројева није обавијештен о томе.

Законом о кривичном поступку БиХ члан 119 став (3) стоји да ће судија за претходни поступак без одлагања, а након предузимања радње обавијестити лице против којег је радња била предузета. Исто тако Законом о кривичном поступку РС чланом 237 став (3) стоји да ће судија за претходни поступак без одлагања, а након предузете радње обавијестити лице против којег је радња била предузета. Поред тога у законима је наведено да особа против које је радња била предузета може од суда затражити испитивање законитости наредбе и начина на који је спроведена радња.

"Независне новине" у наредним бројевима наставиће са објављивањем списка искључиво "М:тел" бројева, који су што легално што нелегално прислушкивали Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) и Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

Законом о кривичном поступку БиХ дефинисано је да посебне истражне радње, у које спада и надзор и техничко снимање телекомуникација, могу бити одређене за кривична дјела против интегритета БиХ, против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, тероризма и за која према закону може бити изречена казна затвора најмање три године или тежа казна.

Због, како каже, евидентног кршења закона и угрожавања људских права др Ненад Стевандић, предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС, рекао је да ће ово питање ставити на дневни ред и захтијевати одговоре, те предузети кораке који ће се кретати од нивоа тужбе до нивоа заједничког разматрања проблема.

"Евидентно је да су прекршени закони. У име Одбора за безбједност Народне скупштине РС тражићу истрагу и одговоре од надлежних када је у питању прислушкивање", казао је др Стевандић.

Он наглашава да имају спремне кораке који се крећу од нивоа тужбе до заједничког разматрања проблема, али исто тако очекује од Одбора за безбједност ФБиХ и Заједничке комисије за безбједност парламента БиХ да предузму исте кораке и траже одговоре.

"Овдје се не ради о причи о ентитетима него о елементарним људским правима. Евидентно је да се безбједносне структуре нису показале тамо гдје је требало и онда када у ваздух дижу станице полиције, а показују се на недужним грађанима", истиче др Стевандић и наглашава да је исто тако БиХ учињена огромна политичка штета јер се људи осјећају несигурно и као да не живе у демократском поретку.

Он наглашава да ће потези Одбора за безбједност и Народне скупштине РС ићи у смјеру да ОБА и СИПА буду враћене у институционалну контролу, те да помоћ у томе очекује и од институција ЕУ.

"Чуди ме да они нису реаговали, као ни разне невладине организације које се баве људским правима и које су се оглашавале за много мање ствари него што је ова", наглашава Стевандић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *