Приређен дочек за Благоја Симића

У Шамцу је синоћ приређен дочек за Благоја Симића, ратног шефа Кризног штаба ове општине, који је у четвртак пуштен на слободу из затвора у Шкотској. Симића је у хотелу "Плажа" дочекало неколико стотина Шамчана, а још толико их је било испред хотела. Захваливши се својим суграђанима на дочеку, Симић је рекао да свака жртва […]

недеља, март 20, 2011 / 14:24

У Шамцу је синоћ приређен дочек за Благоја Симића, ратног шефа Кризног штаба ове општине, који је у четвртак пуштен на слободу из затвора у Шкотској.

Симића је у хотелу "Плажа" дочекало неколико стотина Шамчана, а још толико их је било испред хотела.

Захваливши се својим суграђанима на дочеку, Симић је рекао да свака жртва има своју сврху ако се зна због чега се подноси, те да његова, као и жртве многих људи у Посавини имају смисла ако постоји Шамац и Република Српска.

Он је нагласио да је срећан и захвалан што је са својим суграђанима и што су дошли да са њим подијеле радост доласка у Шамац.

Посебно се захвалио својој супрузи Мири, која је, како је рекао, протеклих 15 година од његовог одласка у Хаг изнијела терет живота, те породици и свим пријатељима који су му организовали величанствен дочек.

Са Симићем у пратњи била је његова супруга, син Александар, ћерке Александра и Вања, брат Чедомир са породицом, те његови саборци из Хага Симо Зарић, Милан Симић и Мирослав Тадић.

Благоје Симић, ратни шеф Кризног штаба општине Шамац, пуштен је у четвртак на слободу из затвора у Шкотској након што је одслужио двије трећине казне коју му је изрекао Хашки суд.

Симић је у Хагу осуђен на 17 година затвора због прогона несрпског становништва са подручја шамачке општине, а након жалбе казна му је смањена на 15 година. Током робијања у шкотском затвору Симић се бавио изучавањем алтернативне медицине и сликарством.

Симић је био први држављанин Србије који се добровољно предао Хашком трибуналу 2001. године.

Благоје Симић (1960), по професији љекар, рођен је у Крушковом Пољу у општини Шамац. Након рата живио је у Србији, у Чајетини.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *