Прикупљено више пореза, за сада

На рачун јавних прихода Републике Српске у априлу је ове године уплаћено је 187,8 милиона КМ, што је за 12 одсто или око 20 милиона КМ више него у априлу прошле године, саопштено је данас из Пореске управе Републике Српске. "У јавним приходима прикупљеним у априлу на директне порезе се односи 41,9 милиона КМ, што […]

петак, мај 10, 2013 / 08:24

На рачун јавних прихода Републике Српске у априлу је ове године уплаћено је 187,8 милиона КМ, што је за 12 одсто или око 20 милиона КМ више него у априлу прошле године, саопштено је данас из Пореске управе Републике Српске.

"У јавним приходима прикупљеним у априлу на директне порезе се односи 41,9 милиона КМ, што је за 15 одсто више него у истом период прошле године“, наводи се у саопштењу.

Најзначајнији раст прикупљених јавних прихода остварен је код пореза на непокретности, а раст наплате остварен је и по основу свих осталих директних пореза.

"Укупан износ наплаћен по основу доприноса у априлу ове у односу на исти период прошле године увећан је за девет одсто или 9,2 милиона КМ, од чега су доприноси за Фонд ПИО увећани за 11 одсто, за Фонд здравственог осигурања и Фонд дјечије заштите шест одсто, Завод за запошљавање седам одсто, те за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом за 34 одсто“, истиче се у саопштењу.

Од осталих јавних прихода који су у априлу наплаћени у износу од 29,3 милиона КМ или 21 одсто више него у истом мјесецу прошле године, највеће повећање евидентирано је код такси и накнада и то 39 одсто.

У саопштењу се наводи да је од почетка јануара до краја априла 2013. на рачун јавних прихода Републике Српске укупно уплаћена 662 милиона КМ, а да је ниво наплате јавних прихода за прва четири мјесеца једнак прошлогодишњем.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, у периоду од јануара до краја априла на подручју Српске регистровано је 497 пореских обвезника – правних лица и 1240 пореских обвезника – предузетника, док су истовремено одјављена 182 пореска обвезника – правна лица и 487 пореских обвезника – предузетника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *