Приједор добио боље водоснабдијевање

У Приједору је данас пуштен у рад новоизграђени бунар „ЕБ 3“ чиме је озваничен завршетак пројекта „Побољшање водоснабдијевања у општини – СЕКО“, у који су Влада Швајцарске и општина Приједор уложили око 30 милиона КМ. Боље снабдијевање водом добило је око 104 000 становника општине Приједор. Амбасадор Швајцарске у БиХ Андре Шелер истакао је да […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 18:26

У Приједору је данас пуштен у рад новоизграђени бунар „ЕБ 3“ чиме је озваничен завршетак пројекта „Побољшање водоснабдијевања у општини – СЕКО“, у који су Влада Швајцарске и општина Приједор уложили око 30 милиона КМ.

Боље снабдијевање водом добило је око 104 000 становника општине Приједор.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Андре Шелер истакао је да овај пројекат, којим је обезбијеђен квалитетно водоснабдијевање, може бити примјер и за цијелу БиХ, јер су чланови његовог надзорног одбора биле особе различитих националности.

"Драго ми што смо били партнери у пројекту у који је Швајцарска уложила 12 милиона франака, а којим је становништву на квалитетан начин ријешено једно од најважнијих комуналних питања јер са побољшавањем водоснабдијевања нису само побољшани њихови животни услови, већ и створена основа за даљи развој општине", рекао је директор Швајцарске агенције за развој и сарадњу /СДЦ/ Јозеф Гунтерн.

Начелник општине Приједор Марко Павић нагласио је да је ово највреднији пројекат од рата у општини Приједор и да је послије 50 година поново извршена реконструкција и доградња приједорског водовода. "Први пројекат водоснабдијевања је рађен 60-тих година прошлог вијека, а поново смо се одлучили за овај корак јер су капацитети прерасли мрежу и изворишта која су тада рађена", рекао је Павић.

Он је изразио захвалност Влади и народу Швајцарске на помоћи коју су дали и Државном секретаријату за економске односе /СЕКО/ који је проводио закључке њихове владе.

"Швајцарска је у овај пројекат уложила више од 12 милиона швајцарских франака, Приједор је у првом моменту уложио четири милиона франака, али ће Приједор ово коштати далеко више јер предстоји изградња изворишта Црно врело и секундарна мрежа тако да ће коначна вриједност пројетка износити и више од 40 милиона КМ", рекао је Павић.

Директор Водовода Приједор Владо Рељић потврдио је да је ријеч о великом пројекту чија је реализација трајала 30 мјесеци и састојала се из техничке компоненте реконструкције и доградње појединих виталних објеката водоснабдијевања који су недостајали.

Он је додао да нови бунар и пумпна станиц "ЕБ 3" има оптимални капацитет црпљења 160 литара у секунди и поред њега направљен је моћан цјевовод са новим мостом преко Сане у дужини 6,5 километара што је само један од многих објеката који су направљени у оквиру овог пројетка.

Према његовим ријечима, грађани Приједора за потрошену воду дужни су око седам милиона КМ, а на основу тог дуга Водовод Приједора дугује "Електро Приједору" више од 10 милиона КМ, рачунајући камату од 3,8 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *